reportatge

Ballant amb el llop del house

Laurent Wolf és un dels DJ més veterans en l’escena de l’electrònica internacional, guardonat com a tal als World Music Awards i amb una carrera de més de tres dècades a l’esquena. S’acaba d’instal·lar al país per gestar un projecte creatiu de grans dimensions.

Ballant amb el llop del house

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot el que m’envolta m’inspira, em dona la pau necessària per fer la meva música”, afirma el DJ parisenc referint-se al paisatge on s’ubica la borda reconvertida en estudi de so, a la carretera del Forn de Canillo. Cert, admet, el de la música house és un so trepidant, que sembla més d’acord amb el ritme urbà. Però per a qui es passa bona part de l’existència saltant de país en país, de club en club, de festival en festival, de nit en nit, el silenci de les muntanyes l’atreu de manera irremeïable. Si més no, a ell. Nascut a la capital francesa, es va traslladar a viure a Tolosa, on es va enlairar la seva carrera musical, i després ha viscut a Florida i Califòrnia. No a les platges californianes, sinó a les muntanyes. “Un lloc en altitud, molt similar a Andorra, però massa lluny de la família”, diu. Per això el trasllat al Principat, on resideix des de fa cosa de tres mesos, i un país que a un tolosà (d’adopció) no li era gens estrany.

En realitat, puntualitza a Laurent Wolf (nom artístic de qui en realitat es diu Laurent Debuire), a ell li agrada tot allò que difereix de la vida urbana: esquiar, fer randonnée, la BTT. La pau i el silenci. Que és el que necessita per fer el gir a la seva carrera que està precisament gestant. Després d’actuar com a DJ i posteriorment començar a produir la seva música (publica amb Sony BMG), el repte que afronta és la composició del que serà un “xou electrosimfònic”, un pas agosarat a l’estil dels que van fer les primeres òperes rock.

Projecte a les beceroles

De moment el projecte sencer està a les beceroles, i Debuire (o Wolf) calcula que encara té per davant un parell d’anys ben bons abans que sigui una realitat. L’eix temàtic també gira al voltant de la natura, de la necessitat de buscar l’harmonia entre el ràpid desenvolupament de la tecnologia i l’acostament a la terra, un missatge que ha cosit amb la música a través de les paraules d’Elder, cap d’una tribu de nadius americans.

El discurs és, no obstant això, només el punt de partida per al que vol plantejar com una obra extensa, complexa (i ballable). Barrejarà els instruments propis d’una orquestra simfònica amb un de nou que està construint ell mateix: un aparell que li permetrà actuar en directe sobre totes les peces musicals, controlar a la vegada el so i les imatges. Perquè el que sí que comença a perfilar-se és que el personatge central serà un holograma tridimensional.

El nou aparell, al qual dona els últims retocs, perfecciona, l’estrenarà en la sessió que oferirà el proper dia 19 a L’Abarset. Que no serà l’única estrena de la vetllada, perquè també interpretarà en directe l’última peça que acaba d’enregistrar –amb vídeo gravat a Kènia i que, amb el xou simfònic, iniciarà un trajecte per les músiques del món–.

L’electrònica, de dia

La vetllada a L’Abarset s’allargarà entre les sis de la tarda i les nou del vespre. Uns horaris diürns que, considera, estan començant a marcar els nous hàbits de consum de música electrònica en directe. Potser perquè el seu públic, reflexiona, ha crescut amb ell durant aquestes tres dècades i, com ell, han format famílies amb les quals volen compartir afició i gustos musicals.

Els nous hàbits –cada cop els festivals apunten més les hores del dia i a l’aire lliure– també ajudaran, considera, a netejar la mala imatge que sovint ha acompanyat l’electrònica. “És la mateixa imatge dolenta que tenia el rock al començament i que ara ha desaparegut; doncs el camí de l’electrònica és el mateix.”

SEBA DÍAZ, DJ ARGENTÍ RESIDENT, CANDIDAT ALS PREMIS VICIOUS MUSIC

El DJ d’origen argentí establert a Andorra Seba Díaz ha estat nominat per als Vicious Music Awards, uns dels més importants en l’àmbit d’Espanya i l’Amèrica llatina pel que fa a la música electrònica. Els guardons es donaran a conèixer a final del proper mes d’abril, atorgats per un jurat que barreja les votacions populars amb les del jurat professional. Díaz, que fa aproximadament una dècada que es va instal·lar al país, es mostra molt satisfet amb aquesta candidatura –en la secció tecno house– que reconeix la seva trajectòria, que l’ha portat a punxar a clubs i festivals de països europeus, de Rússia a la República Txeca, últimament, a banda de ser un dels habituals de les nits eivissenques. Un recorregut internacional que l’estiu vinent el portarà a saltar de continent: punxarà al juliol a Marràqueix. A Andorra també ha passat per bona part dels locals, del Surf al Buda, incloent-hi el que va regentar durant un temps (amb Aaron Comella), Loop 54. L’argentí pretén enfocar-se ara en la producció musical, amb l’enregistrament de música pròpia que començarà a publicar també a començament d’estiu.

Ballant amb el llop del house

tracking