Reportatge

'Les de l'hoquei' i Andorra

Si de sèries televisives de periodistes o advocats han sortit vocacions per nodrir més d’una promoció potser ara serà l’hoquei femení qui viurà una època d’esplendor: l’esport és el protagonista a ‘Les de l’hoquei’, nova ficció de TV3. Amb accent andorrà.

'Les de l'hoquei' i Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La jove actriu andorrana Clàudia Riera –va tenir el debut de, diguem-ne, gran format amb Alba o el jardí de les delícies, que va passar pel Teatre Nacional de Catalunya de la mà de l’Escena Nacional d’Andor­ra– forma part d’una producció que també està dirigida per un realitzador d’aquests contrades, l’alturgellenc Kiko Ruiz Claverol. I va ser a proposta seva que les integrants de l’Andorra Hoquei Club van posar un granet de sorra a l’enregistrament: fa pocs dies van passar pel set de gravació per actuar com a extres.

La sèrie s’està rodant al poliesportiu de Palau-solità i Plegamans, que és on es van desplaçar les de l’hoquei andorrà per participar en una jornada de gravació, fent de figurants a les grades. “Ens va semblar supermaco, però molt estrany: després quan ho veus a la tele tot és molt real però allà no ho semblava tant”, explica Janna Sánchez. Amb 17 anys forma part de l’equip andor­rà però també té temps que dedica al teatre: és alumna de l’Aula de treatre del comú d’Andorra la Vella. Així que la jornada li deparava un doble interès. Es va mirar el rodatge amb ull crític: “Vam al·lucinar amb una escena en la qual les jugadores passaven per davant de la tanca sense pilota ni res, suposo que en algun moment rodaran la part que faltava.”

Tot i que allò que passava a la pista ha de ser versemblant per força, recalca: les dobles de les actrius a les jugades són algunes de les millors jugadores de Catalunya. Entre elles hi havia algunes de les que aquella mateixa setmana disputaven la Copa d’Europa. “Així que en saben moltíssim”, puntualitza, encantada que ella i les companyes van tenir l’oportunitat de conèixer-les. “Vam tornar tan supermotivades que es va notar molt en el següent entrenament, fins i tot en el partit d’aquell dissabte”, assegura.

També van compartir una estoneta amb Riera. L’actriu els va confessar que s’estava enganxant a aquest esport. Fins i tot es va comprometre, així que tingui temps, a participar en algun dels seus entrenaments.

Sánchez es mostra encantada amb la visibilitat que una sèrie com aquesta pot oferir a l’esport femení. Un nou pas en un camí cap al canvi. “És supernecessari que la situació comenci a canviar i penso que és així, a poc a poc”, reflexiona, per continuar: “Al principi mai no teníem públic i fa uns dies ens vam adonar que la grada començava a emplenar-se. Penso que ja era hora.”

L’eix argumental de la ficció va precisament en aquesta direcció: la lluita d’un equip femení d’hoquei i la seva entrenadora per evitar la desaparició del club. Un fil que es desenvoluparà al llarg de 13 capítols i que pretén aproximar-se a la realitat de la dona en alguns esports fins ara molt masculinitzats.

A l’elenc també hi haurà rostres molt coneguts de la pantalla, de Nora Navas a Àgata Roca, Nil Cardoner o Marc Clotet.

tracking