esdeveniments

El Sax Fest reforça la imatge a fora vinculant-se amb el Maria Canals

El prestigiós certamen barceloní de piano acollirà un concert del guanyador del concurs de saxo a Andorra i viceversa

El Sax Fest reforça la imatge a fora vinculant-se amb el Maria Canals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Avui en dia ja no pots prescindir de venir a Andorra si ets un saxofonista. Hem crescut d’una manera molt ràpida.” Per Efrem Roca, principal artífex del Sax Fest, que s’organitza a través de l’Associació de Saxofonistes del país, el festival arriba a aquesta setena edició que se celebrarà del 13 al 20 d’abril força consolidat i considerablement ben posicionat en el panorama internacional. Per reforçar aquesta imatge fronteres enfora encara compta amb noves bases, com la vinculació amb el veterà Concurs de piano Maria Canals, que se celebra des de fa més de seixanta anys a Barcelona: el guanyador del certamen del Sax Fest actuarà en el marc del concurs barceloní igual que qui s’alci amb el premi en aquell tindrà garantit un concert al Principat. A banda, el Sax Fest preveu entrar més aviat que tard a la Federació Internacional de Concursos de Música, una entitat amb mig segle d’existència. Formar-ne part proporcionarà a l’esdeveniment andorrà “un segell de qualitat, de confiança”.

En aquest camí de consolidació el Sax Fest també ha aconseguit sumar el compromís –de moment per a tres anys, que és la durada del conveni acabat de signar– del Govern, Andorra Turisme i el comú de la capital, que aportaran conjuntament 56.000 euros: 28.000 procedeixen del comú (que també cedeix les instal·lacions, ja des de les primeres edicions, del Centre de Congressos a la Llacuna); 18.000, del ministeri de Cultura, i els 10.000 restants, d’Andorra Turisme. La quantitat representa prop del seixanta per cent dels costos d’organització, va aclarir Roca. La resta procedeix d’aportacions privades. “És un projecte nostre, del país, i cada cop ens arriba més gent que vol fer aportacions voluntàriament. Això és com una bola de neu que es fa gran”, va assegurar Roca.

El saxofonista i professor de l’Institut de Música d’Andorra la Vella va vincular aquest creixement i projecció exterior amb el fet que els responsables del Maria Canals, tota una institució al món de la música clàssica –un dels concursos pioners i situat entre els deu més importants dels que se celebren al món–, hagin “obert les portes”.

El concert estrella

En aquesta setena edició, al Sax Fest –amb 120 congressistes i una participació al concurs que va obligar a augmentar les places– el cartell de concerts oberts al públic torna a comptar amb noms habituals, com Mariano García o Nacho Gascón –“the theam”, va bromejar Roca– però també posarà sobre l’escenari del Centre de Congressos dues de les actuals referències en el panorama internacional del saxo, els francesos Claude Delangle i Jean-Denis Michat. Actuaran en un concert que protagonitzaran amb Christophe Bois, Christophe Grèzes i Nikita Zimin. Tots acompanyats per l’ONCA. Una oportunitat única, va recalcar el director artístic del certamen, “de posar cinc dels intèrprets més importants junts en el mateix escenari i al mateix moment”. Encara que un fet rellevant com aquest pugui passar desapercebut per al públic en general, va matisar, perquè el saxo no és un instrument de masses.

tracking