Política cultural

Govern s'aboca per fi al cinema amb l'ajut de 100.000 euros a un projecte

També compromet 36.000 euros per al festival Ull Nu per a joves realitzadors

Govern s'aboca per fi al cinema amb l'ajut de 100.000 euros a un projecte

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Han arribat a tenir sobre la taula projectes cinematogràfics sorgits al país als quals ni tan sols han fet una ullada, va confessar la ministra de Cultura, Olga Gelabert. Però no per desinterès, sinó per impotència: els costos econòmics que comporta el sector són tan elevats que les ínfimes aportacions que fins ara ha fet el ministeri en el marc de les subvencions anuals –mai superiors a 18.000 euros– a penes suposen una gota d’aigua. Això en un sector que cada dia aplega a més joves amb ganes de fer bullir l’olla. Un sector al qual el ministeri per fi ha decidit donar més suport que el moral i les bones intencions: Gelabert va anunciar que convocaran un ajut de 100.000 euros per a un sol projecte. De moment, va afegir pocs més detalls, a banda que estan preparant el plec de bases per al concurs.

Aquest ajut de més gran envergadura, va matisar, no anirà en detriment de les altres subvencions de quanties menors que es puguin incloure a la convocatòria general. A l’última edició, el ministeri va donar suport al rodatge del teaser (rodatge d’uns minuts preliminars del projecte, per ser presentats a possibles inversors) de Brujas, una idea de sèrie televisiva presentada per Agustí Franch: li va atorgar 7.491 euros. També al curt Desperta, d’Alfons Casal, va destinar 3.144 euros i 10.654 al capítol pilot d’El país de les ombres, una altra proposta de sèrie per a la televisió, en aquest cas proposada per Imminent Produccions, l’empresa de Josep Pozo. I Le Blizzard, el curt amb què Álvaro Rodríguez-Areny va ser seleccionat per competir al Festival de Sitges, va rebre un ajut de 946 euros. La partida de 100.000 euros per a un sol rodatge –que està subjecta a l’aprovació del pressupost, va matisar la ministra– no anirà en detriment que es puguin seguir atorgant aquestes altres partides habituals i de menor entitat.

El suport al cinema i l’audiovisual de factura jove també es materialitzarà en el conveni que el ministeri tornarà a signar amb el festival Ull Nu per a realitzadors emergents: els dobla l’assignació, que puja a 36.000 euros.

Enguany Cultura repartirà aproximadament 439.000 euros en subvencions. Més de la meitat, 224.000 euros, per a “projectes consolidats”, és a dir, ajuts que es comencen a vehicular per la via del conveni. Així està passant amb el Festival SaxFest, al qual es destinen 17.000 euros i enguany s’hi afegeix la Societat Andorrana de Ciències, a la qual es donaran 19.000 euros. També n’hi ha 66.000 per al cor dels Petits Cantors. D’altra banda, la convocatòria de subvencions culturals anuals distribuirà 150.000 euros.

I una altra novetat: Cultura establirà una beca de 7.500 euros destinada a l’autor d’una obra literària, seguint el model del que es fa a Lausana. Les contrapartides, per establir, i “serà una sort si la novel·la acaba sent bona”, va puntualitzar Gelabert.

tracking