Programació

Bryn Terfel i Stacey Kent bufaran les 25 espelmes de la Temporada

La Camerata de la Royal Concertgebouw d’Amsterdam obre el cartell, amb Mozart i MahlerSLa dansa, confiada a les estrelles del Ballet de l’Òpera de París

Bryn Terfel i Stacey Kent bufaran les 25 espelmes de la Temporada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una veu veterana –“generosa i bella”, segons la descrivien des del Palau de la Música Catalana–, la del baix baríton gal·lès Bryn Terfel. Una de delicada, la de la cantant nord-americana Stacey Kent, a qui la crítica i els admiradors (Jamie Cullum, entre ells) situen al cim entre les intèrprets de jazz vocal. Una selecció de músics de la Royal Concertgebouw d’Amsterdam –prestigiosa formació que al seu dia va ser dirigida per Gustav Mahler– i una altra dels ballarins del Ballet de l’Òpera de París. Aquesta és la programació amb què la Temporada de Música i Dansa d’Andor­ra la Vella MoraBanc bufarà les espelmes dels 25 anys. Un cicle que arrenca dijous de la setmana vinent i s’allargarà fins al 4 d’abril (amb previsible coincidència amb campanya electoral).

Amb un quart de segle a l’esquena (més els anys precedents, com a festival), a la Temporada li toca enguany renovar el conveni entre el comú i l’entitat bancària, un tràmit que arriba cada dos anys i que presumiblement s’acomplirà a final d’any. Si més no, hi ha disposició, van confirmar la cònsol de la capital, Conxita Marsol, i Gisela Villagordo, directora general adjunta de MoraBanc. “I si no es fa és per qüestions polítiques”, pels canvis que puguin portar les comunals.

El futur immediat és el primer dels quatre espectacles –tercera edició que perd l’abans habitual cinquena proposta–. La Camerata de la Royal Concertgebouw, dirigida per l’espanyol Lucas Macias, arrencarà el cicle el dia 24 amb un programa dissenyat per a Andor­ra, va destacar el director artístic de la Temporada, Josep Maria Escribano: amb un concert de piano de Mozart i la Simfonia núm. 4 de Mahler.

Al febrer passarà per l’escenari del Centre de Congressos el carismàtic baix baríton Bryn Terfel. Cantant especialitzat en Wagner, és un dels grans intèrprets del personatge de Wotan de la Tetralogia, va recordar Escribano. “No obstant això, no crec que aquí faci Wagner.”

El març serà el mes reservat a la dansa. Diumenge 24 (i en horari diferent, a les sis de la tarda i no les vuit del vespre com la resta de cites) actuaran les estrelles del Ballet de l’Òpera de París. La més antiga al món, fundada per Lluís XIV, va detallar el programador, gran aficionat a aquest gènere de detalls i anècdotes. Una de les parelles farà l’estrena mundial a Andorra d’una coreografia. No està perfilada però sí que se sap que és que la prepararan sota la direcció del coreògraf nord-americà William Forsythe.

El final de festa el protagonitzarà Stacey Kent –inspiració d’un dels perfums d’Hermès i condecorada a França membre de l’Orde de les Arts i de les Lletres: dues més de les curiositats habituals en la conversa del programador–. I “una de les millors veus femenines” del moment, va puntualitzar algú tan amant del jazz com Josep Maria Ubach.

EL 'RECITALÀS' DE KRAUS EN UN ESCENARIS "INHÒSPIT"

Alfredo Kraus va protagonitzar el 1989 el primer concert del que primer seria el Festival de música de la capital per esdevenir finalment Temporada. Un “recitalàs”, segons Escribano, que aleshores agafava les regnes artístiques de la programació, però que es va celebrar en el que un crític de Ràdio Nacional d’Espanya va qualificar com “inhòspit”, el de l’antic centre de congressos, sense cap condició acústica. “Tampoc el Metropolitan de Nova York no les té”, va venir a respondre el tenor canari, que a aquesta actuació inaugural va sumar, els anys successius, una mena d’apadrinament del cicle: “Només havia d’agafar el telèfon” per aconseguir que desfilessin gent com Renata Scotto, Jaume Aragall, Joan Pons o Ainhoa Arteta.

Bryn Terfel i Stacey Kent bufaran les 25 espelmes de la Temporada

Bryn Terfel i Stacey Kent bufaran les 25 espelmes de la Temporada

Bryn Terfel i Stacey Kent bufaran les 25 espelmes de la Temporada

tracking