patrimoni

L'Arxiu ingressa els fons Xandri, Torra i Casal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Arxiu Nacional ingressa els fons Delfi Xandri, Josep Torra i Narcís Casal, tres fons familiars que s’afegeixen a dues incorporacions realitzades també al llarg de l’any passat, els arxius de casa Patxeta i de casa Martí de Canillo.

El de Delfí Xandri és un fons familiar en suport de cinema que conté pel·lícules d’entre el 1961 i el 1973, que testimonia la transformació del paisatge i la forma de vida d’aquesta època. Pel que fa a l’arxiu Josep Torra, és un fons personal en suport de cinema que conté moments de la vida i la societat, especialment de la par­ròquia de la Massana d’entre el 1981 i el 1985, en què destaquen els aiguats del 1982, segons recull l’Arxiu al butlletí. Pel que fa a la cessió de la família Casal, s’ha incorporat a aquest fons una pel·lícula i un enregistrament sonor. La primera és la gravació d’una cerimònia celebrada a Sant Romà de les Bons amb motiu de l’aniversari de la mort d’un poeta català molt vinculat a Andorra, Melcior Font, a la qual assisteixen la seva vídua, César Martinell i Esteve Albert, entre d’altres. Quant a l’enregistrament sonor en cinta oberta, se suposa que és l’original de la gravació de set peces musicals sobre les Valls d’Andorra que estan interpretades per la Cobla Barcelona i l’Orfeó Gracienc.

El maig de l’any passat, dos nous fons familiars es van integrar. El de casa Patxeta, amb 390 documents en paper i 17 pergamins que configuren aquest fons. 407 unitats documentals que van del 1496 al 1973. Si bé el gruix de la documentació s’emmarca al segle XX, l’origen de casa Patxeta se situa a final del segle XV.

Pel que fa al fons de casa Martí, està format per 220 documents en paper i 6 pergamins, que van del 1536 al 1944. Si bé l’existència de casa Martí es documenta durant la primera meitat del segle XVI, hi predomina la documentació del segle XIX. Els documents d’aquestes dos cases són el reflex de l’activitat privada de diverses generacions.

tracking