arquitectura

La Unesco declara la tècnica de la pedra seca Patrimoni Immaterial de la Humanitat

La Unesco declara la tècnica de la pedra seca Patrimoni Immaterial de la Humanitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unesco va aprovar ahir la inscripció de la tècnica constructiva de la pedra seca a la llista de Patrimoni Immaterial de la Humanitat, una candidatura sostinguda per vuit països, entre els quals no hi era Andorra, tot i que sí que hi ha petja andorrana al projecte que ahir finalitzava amb èxit: el treball ha estat coordinat per l’andorrà Joan Reguant i també ha estat del país l’empresa encarregada de realitzar l’audiovisual presentat davant el tretzè comitè intergovernamental, Mira Audiovisual, d’Àlex Tena.

Ha estat una candidatura molt ràpida, va explicar Reguant al Diari, que es va començar a aixecar fa un parell d’anys, just en el moment que la Unesco incloïa les falles a la mateixa llista, a la reunió celebrada a Namíbia. En aquell moment van ser les delegacions de Grècia i Xipre les que van contactar amb Reguant per proposar-li la iniciativa. De seguida s’hi van afegir altres països, fins a sumar-ne vuit, entre els quals Itàlia, França, Estònia, Croàcia i Espanya (aquest, amb vuit comunitats autònomes).

Reguant reconeix que no va fer cap contacte a Andorra, on actualment comença a posar-se l’ull sobre aquesta tècnica constructiva vernacular per protegir-la i difondre-la, “perquè hem de reconèixer que aquí aquestes coses sovint van amb certa lentitud” –com va experimentar en el cas de la candidatura de la dieta mediterrània, on Andorra tampoc no s’hi va implicar– i en aquest cas els interessats volien avançar de pressa.

El reconeixement de la Unesco afecta una manera de construir que és bàsicament la mateixa als diferents països, amb les particularitats derivades de la geologia i de la tipologia constructiva, és a dir, del tipus d’edificacions que existeix a cada territori.

tracking