reportatge

Jane Birkin ofereix una nit per a la nostàlgia

Jane Birkin va oferir una nit per a la nostàlgia, en un concert que pràcticament va omplir el Prat del Roure escaldenc i on per damunt de tot –de la cantant, de l’orquestra, del públic– va planar el somriure trist de Serge Gainsbourg. I les seves paraules, és clar.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sovint em pregunten què pensaria Serge d’això o d’allò altre. Jo no ho sé. L’únic que puc dir és que era un home extraordinàriament divertit i terriblement trist.” Això deia Birkin, qui va estar lligada al cantautor durant més d’una dècada, convertits en parella fetitxe d’aquell París artístic de final dels seixanta i principi dels setanta. Una altra cosa va assegurar, en un molt vacil·lant intent de parlar en català, “que és aquí amb nosaltres, i molt emocionat”.

Birkin va sortir a l’escenari escaldenc acompanyada de l’orquestra de Perpingnan-Mediterranée per interpretar els temes emblemàtics de Gainsbourg, amb arranjaments simfònics del japonès Nobuyuki Nakajima. Temes com Baby alone in Babylone (composta a partir del tercer moviment de la Simfonia núm. 3 de Johannes Brahms), que va interpretar amb aquesta veu particular, sense més tècnica que el sentiment i a la que els incondicionals perdonen sense dubtar-ho els defectes perquè, confessava algú entre el públic, aconsegueix posar-los al límit de les llàgrimes amb les seves interpretacions. Potser la raó està en allò que Gainsbourg li deia: “tu ets el millor de mi” i això reflectia en les lletres de moltes d’aquelles cançons, va recordar l’emblemàtica actriu i cantant.

Amour des feintes, Valse de Melody, Fuir le bonheur, Requiem pour un con (mostra de la línia més irònica de les composicions de Gainsbourg), La javanaise, van desfilar per l’escenari, davant un públic que probablement esperava sentir un dels temes icònics de la parella –i probablement de tota una època–, el Je t’aime... moi non plus i que van poder escoltar en versió orquestral.

El concert, que va portar prop de set-centes persones a l’auditori escaldenc –amb prou feina algunes butaques havien quedat finalment buides– s’emmarcava en els actes de celebració del quarantè aniversari de la creació de la parròquia (actes que fa menys de dues setmanes van portar Sergio Dalma al mateix escenari) i va estar organitzat pel comú i per l’ambaixada de França, plat fort d’aquesta Saison Culturelle.

Jane Birkin ofereix una nit per a la nostàlgia

Jane Birkin ofereix una nit per a la nostàlgia

Jane Birkin, al concert al Prat del Roure

tracking