literatura

Juan Cal ofereix una “mirada irrespectuosa” sobre els narcos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Era Dios.” I aquest déu era Sito Miñanco, un dels narcos més actius, perseguits, mediàtics i fins i tot glorificats i venerats a la Galícia dels anys vuitanta, la del ple apogeu del narcotràfic. Amb aquesta referència a la deïtat, un comentari real que va sentir, comença Juan Cal Operación Bucéfalo, novel·la que relata aquells anys i aquelles terres, d’on ell, lleidatà d’adopció, és originari.

Cal, director executiu del diari Segre, va presentar ahir la seva segona novel·la a la llibreria La Puça. Acompanyat pel també escriptor Albert Villaró. “És una novel·la gallega perquè el Juan és gallec i això imprimeix caràcter”, i en aquestes pàgines “aquest ADN ha reviscolat, trencat la capa lleidatana”. Del llibre –ficció teixida sobre molta documentació, molta lectura, moltes fonts orals plenament reals– Villaró va apuntar que és una història “magnètica, amb ecos del periodista, però molt intensa, sense contencions”. I una obra que, va considerar, té certs punts de connexió amb la seva Obaga, un altre relat sobre el món del contraban, en aquest cas pirinenc.

Operación Bucéfalo ficciona una realitat coneguda ara que han passat dècades i aquest pas del temps possibilita, va reflexionar l’autor, “una mirada irrespectuosa, més crítica, més freda”, sobre uns fets que van obrir grans ferides a la societat gallega del moment.

Juan Cal ofereix una “mirada irrespectuosa” sobre els narcos

tracking