Esdeveniments

Ignasi Serrahima obté el Fiter i Rossell amb un llibre d'autoajuda

El Principat d’Andorra agafa aire amb un accèssit després d’anys desert i el Cercle confia a recuperar el premi de periodisme

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mare del temps, una novel·la “catàrtica” i de personatges, vorejant “l’autoajuda”, escrita per l’exempleat de banca Ignasi Serrahima, es va endur anit la grossa de la 41a Nit Literària convocada pel Cercle de les Arts i de les Lletres, una gala de lliurament de premis celebrada a Ordino que va repartir més de 32.000 euros entre set guardonats. Amb dues categories desertes –divulgació científica i el Juli Verne de relats de ciència-ficció– i dos accèssits, un dels quals el Principat d’Andor­ra de Recerca Històrica, atorgat a Sofia Masegosa per una investigació al voltant del teatre a Andor­ra. Un accèssit que permet al premi recuperar els colors, després d’anys desert. Tot i que el president del Cercle, Joan Burgués Martisella, confia que el Consell General seguirà dotant-lo. Encara que, és cert, admetia, no hi ha res de segur sobre la Terra: el 2019 és any electoral i s’haurà d’esperar.

En una edició que va qualificar com a positiva pel –tot i que lleuger– increment global d’obres presentades, Burgués va restar importància a haver-se quedat sense dotadors per al Tristaina de periodisme. Quasi segur, va dir, que es recuperarà la categoria de cara a l’any vinent. Potser amb un altre nom.

Tornant al guardó més important de la vetllada, Serrahima va explicar que l’escriptura li va “permetre exorcitzar molts d’aquests dimonis que tots tenim”. Va deixar una carrera com a executiu de banca per fer-se autònom i dedicar més temps als fills, dos infants amb una malaltia estranya. “I em vaig qüestionar la meva vida, i d’aquí sorgeix La mare del temps”, obra que pot tenir un efecte similar en el lector, va suggerir.

Al Grandalla de poesia, per a La fosca, de la tarragonina Núria Abad, també hi ha un rerefons de terapèutic: l’autora es va endinsar en el poemari després de la diagnosis d’un càncer: “s’hi produeix una situació de silenci”.

Albert Ginestà –“músic i no escriptor”, puntualitza– guanya malgrat la seva autodefinició per segon cop el Sant Carles Borromeu de contes i narracions. I en assaig literari, Carles Sánchez s’endú el premi amb una anàlisi de les novel·les d’Isabelle Sandy. El de novel·la curta, per a Deu minuts, del vallesà Joaquim Brustenga, i el de teatre, per a El torb, de Raimon Quintana.

XLI NIT LITERÀRIA

Fiter i Rossell Ignasi Serrahima 10.000 €

Principat d’Andorra Sofia Masegosa 5.000 €

Sant Miquel d’Engolasters Carlos Sánchez 2.000 €

Grandalla de poesia Núria Abad 3.500 €

Sant Carles Borromeu Albert Ginestà 3.500 €

Manuel Cerqueda Joaquim Brustenga 6.800 €

50è aniversari Crèdit Andorrà Raimon Quintana 1.500 €

Divulgació científica Desert

Ciència-ficció Desert

Ignasi Serrahima obté el Fiter i Rossell amb un llibre d'autoajuda

Ignasi Serrahima obté el Fiter i Rossell amb un llibre d'autoajuda

tracking