Reportatge

Els Claret: cronologia il·lustrada

És sorprenent la complicitat, la “compenetració tan poc usual” que han mantingut els germans Lluís i Gerard Claret en aquest mig segle que porten damunt dels escenaris. La reflexió és de Mònica Pagès, comissària de la mostra que se’ls dedicarà a La Llacuna.

Els Claret: cronologia il·lustradaA. BONAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Serà una “cronologia il-­ lus­trada”, explica Pagès, periodista, col·laboradora de Catalunya Música, sobre un recorregut en imatges que surten dels arxius personals dels Claret, dels fons fotogràfics de l’Orfeó Català i dels de l’OBC. Entre les fotografies, moments particulars, com el del concert que del 1990 amb motiu del desè aniversari de l’aleshores Institut Andorrà d’Estudis Musicals (IAEM), l’escola de música del comú. Els Claret hi van estar vinculats des de la fundació, al costat de Bartomeu Rebés, qui en aquell concert va pujar a l’escenari com a violinista en un improvisat trio de cordes amb els Claret.

L’exposició, que s’inaugurarà al centre cultural La Llacuna dimarts vinent i es podrà visitar fins al 16 de novembre, proposa un recorregut per la vida musical dels bessons, “que han sabut crear tot un projecte artístic tan ample i que, amb tot, mai no han oblidat els orígens”, destaca la comissària de la proposta.

La mostra narra els inicis musicals dels Claret, amb l’especial vinculació de la família amb Pau Casals. I el trasllat posterior a Barcelona d’un parell d’adolescents per aprofundir en els estudis. Un viatge de descoberta per a dos joves pirinencs, a qui “sorprenia entrar al metro i que ningú els saludés, acostumats com estaven que a Andorra tothom els coneixia”, anècdota que encara recorden avui amb el seu peculiar sentit de l’humor, explica la periodista.

Els Claret situen el punt de partida d’aquestes cinc dècades de car­rera en el moment en el qual entren a formar part com a professionals a la que en aquells moments era l’Orquestra Ciutat de Barcelona (actualment, Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, OBC). Va ser quan Antoni Ros Marbà n’agafava les regnes i amb ell s’incorporaven els dos músics andorrans, amb disset anys. Va ser l’any 1968 que debutaven al Palau de la Música Catalana.

Als anys vuitanta iniciarien una altra etapa important, la del Trio de Barcelona, amb el pianista Albert Attenelle –precisament s’han tornat a ajuntar després de més de vint anys, per al concert que protagonitzaran a la parròquia de Canillo el 24 de novembre i que repetiran al Palau–. Moments com ara l’aparició de Lluís Claret acompanyant Victoria de los Ángeles a la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Barcelona, o la creació, ara fa 25 anys, de l’ONCA, així com la prolífica discografia o la trajectòria internacional, completen el repàs a dues vides sobre l’escenari.

tracking