Patrimoni

La recreació virtual torna els frescos romànics a l'absis de Santa Coloma

Amb una inversió de 240.000 euros, que inclou el videomapatge i l’arranjament de l’església

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Llarga, més llarga que la travessa pel desert del poble israelita conduït per Moisès, la peregrinació dels frescos romànics de l’església de Santa Coloma sembla a punt d’acabar. Ahir s’inaugurava el videomapatge que recrea amb projeccions les pintures a l’emplaçament original –amb una inversió que suma els 245.000 euros– i al febrer com a molt tard s’inaugurarà l’Espai Columba, l’edifici que es construeix a un centenar de metres per allotjar els murals autèntics, els físics, els que van ser arrencats i venuts el 1933, van fer un periple fins a Alemanya i des del 2007, quan l’Estat els va comprar per 4,5 milions d’euros, han esperat pacientment que algú decidís on col·locar-los, primer guardats en un sarcòfag a l’edifici de l’antiga caserna de bombers i des que es va enderrocar, desmuntats als magatzems de Patrimoni Cultural.

Arribarà el dia –ho auguren els experts perquè la tècnica avança a passos de gegant– que les pintures tornaran físicament a l’emplaçament original. Mentre arriba el moment, el videomapatge permet als habitants del segle XXI recuperar la impressió que rebien els andorrans del segle XII en entrar a l’església: “aquestes no eren sols pintures, sinó una finestra per abocar-se a la bellesa infinita” del cel, en paraules de mossèn Josep Maria Mauri. Qui, per cert, va treballar com a assessor del projecte.

Sant Climent de Taüll

El públic podrà desfilar gratuïtament al llarg de tot aquest cap de setmana, que coincideix amb les Jornades Europees del Patrimoni, per veure l’espectacular projecció orquestrada per les empreses adjudicatàries, Burzon&Comenge i Playmodes Studio, les mateixes que van treballar a Sant Climent de Taüll, a la vall de Boí, que ha servit com a model. Les jornades de portes obertes continuaran fins a finals de mes i a partir de l’1 d’octubre els horaris de visita seran els mateixos que a la xarxa de museus que gestiona el Govern.

Tot plegat amb un matís: Santa Coloma no deixa de ser un lloc obert al culte i les visites s’aturaran per celebrar cerimònies litúrgiques. Per cert, que mossèn Ramon Sàrries, que formava part de la munió de gent que va concitar la inauguració –amb autoritats encapçalades pel cap de Govern i el síndic–, es confessava encantat amb les millores a l’església i com lluiran als casaments: Santa Coloma, va explicar, és el temple que més gent tria per fer el pas a la parròquia.

La inauguració del videomapatge, va recordar la ministra de Cultura, Olga Gelabert, és la “primera etapa” d’aquest retorn dels frescos. Ara confien que Ordenament Territorial els entregui el nou edifici a principis de novembre, com a molt tard. Tot i que les pintures ja s’hi hauran instal·lat abans que el bastiment s’acabi completament: atès la seva gran mida i delicadesa han d’entrar abans que es tanquin tots els murs.

EL PRINCIPAL REPTE, RESTITUIR ELS FRAGMENTS PERDUTS

Restituir l’aspecte original de les pintures allà on el pas del temps les ha alterat ha estat el principal repte des del punt de vista artístic, van explicar els responsables del treball, Albert Burzon i Ester Comenge. Molta documentació i comparacions amb altres pintures han estat les eines. Des del punt de vista tècnic, adaptar-se a un espai reduït (molt més petit que Taüll) i evitar que es percebi la instal·lació necessària, “que no tinguis la sensació d’estar en una sala de projecció”, hi va afegir Eloi Maduell. I en conjunt, fer una proposta audiovisual (la música també és de la seva autoria, per cert) que fos respectuosa amb un recinte obert al culte, on “un espectacle estaria fora de lloc”. També didàctica: la projecció detalla perfectament quin era el procés pictòric dels mestres de l’època. Més d’un any de feina que ha implicat una desena de persones de les dues empreses adjudicatàries. Toni Martí va considerar el resultat tan satisfactori que va deixar la porta oberta al futur Govern a fer el mateix tipus de projeccions a les esglésies de Sant Martí de la Cortinada i Sant Miquel d’Engolasters.

tracking