Cinema

'Le Blizzard' porta Andorra a Sitges

Álvaro Rodríguez Areny entra per segon cop a la secció oficial del festival de cine fantàstic

'Le Blizzard' porta Andorra a SitgesANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Álvaro Rodríguez Areny ja té experiència en aquestes coses perquè amb Llops, el 2016, va aconseguir entrar per primer cop a la secció oficial del Festival de cinema fantàstic i de terror de Sitges. Ara repeteix fita, amb el segon curt, Le Blizzard –dotze minuts: una durada ja pensada per al circuit de festivals–. Competirà a la secció oficial fantàstic, apartat curtmetratges, de la 51a edició del certamen, que se celebrarà entre el 4 i el 14 d’octubre. I com que ja té experiència, malgrat l’emoció del moment, vol mantenir els peus a terra i confessa que no vol ni somiar de guanyar, que és molt difícil. Que el premi, assegura, ja està aconseguit amb la nominació i amb el fet d’haver aconseguit introduir per primer cop una producció netament andorrana –l’anterior era coproducció espanyola– en el prestigiós cartell.

Abans de projectar-se a Sitges, però, la cinta es presentarà a Andorra, als cinemes d’Illa Carlemany. Cap a final de mes però sense data de moment. Entre altres raons perquè falta per acabar el muntatge de so.

Rodríguez Areny va donar la bona notícia en companyia del cònsol major d’Encamp, Jordi Tor­res Arauz: la parròquia, els Cortals per a més concreció, va ser l’escenari del rodatge, amb l’actriu catalana Aida Folch i Isak Fér­riz com a protagonistes. També el comú va fer una aportació econòmica, 2.000 euros, al finançament del projecte. Encantat d’ajudar el talent jove de la parròquia, va assegurar Torres, qui s’hi va referir com “un diamant en brut”, i més encara “veient la repercussió”, que facilitarà que “podran comptar amb nosaltres” en futurs projectes, es va comprometre. Amb tot, és el Govern qui ha fet l’aportació dinerària més gran pel que fa a les administracions, aproximadament 11.500 euros a través de les subvencions culturals. El jove realitzador va treballar amb un pressupost d’uns 30.000 euros, encara que el cost “real”, va assegurar, calculant tot allò que va aconseguir en espècies i amb col·laboracions de franc –d’equipaments a alguns sous–, ronda els 100.000.

Opció al Méliès de Plata

Tornant a la competició, el jove encampadà no vol fer volar coloms i pensar en un primer premi –que comporta la preselecció a la carrera dels Oscar; no dels Goya per ser producció andorrana–, però es mostra il·lusionat perquè el festival fos la porta d’entrada per aconseguir un Méliès de Plata, que s’atorga en el marc del mateix festival i dona opció al Méliès d’Or, un dels guardons importants del cinema europeu.

I després? Perquè Llops va fer una llarguíssima carrera, amb 108 seleccions en festivals d’arreu i una desena de premis internacionals. “No ho sabria dir, què passarà, perquè el món dels festivals és complex: hi ha corrents i gustos”, diu el director, però òbviament intentarà que la gesta es pugui repetir. O superar.

Le Blizzard és una narració que recorre, amb tocs de thriller i de ciència-ficció, a les històries dels refugiats que travessaven els Pirineus durant la Segona Guerra Mundial.

tracking