Espectacles

El Yepes es reorienta i torna a la clàssica

El cicle ordinenc torna als orígens i aposta per la música clàssica, amb un cartell que s’allargarà durant la temporada d’esquí

El Yepes es reorienta i torna a la clàssicaANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A mitjans de setembre era habitual que el públic no sols conegués feia temps el cartell del festival Narciso Yepes, sinó que els més previsors tinguessin ja les entrades a la butxaca. Què passa, enguany? Doncs que els organitzadors –comú d’Ordino i Fundació Crèdit Andorrà, membres de l’Associació Festivals d’Ordino– han decidit reformular el format del cicle. La principal novetat serà fer-lo tornar a les arrels, és a dir, que la música clàssica recuperi el protagonisme, segons va explicar el cònsol major ordinenc, Josep Àngel Mortés.

El del contingut artístic serà el canvi més notable, després d’unes quantes edicions en què –seguint el corrent de festivals d’ar­reu, s’ha de dir– la música pop, rock o altres sonoritats, com el flamenc, s’havien ensenyorit de la proposta. Així, bandes com els Manel o Blaumut, per molt que fusionats amb l’ONCA, havien arraconat estrelles de la clàssica, com el guitarrista Joaquin Achucarro, la pianista Alicia de Larrocha o la veu de Bàrbara Hendricks, en els moments de màxim esplendor del cicle.

Més durada

Serà el canvi més evident, dèiem, però no l’únic. També es modifica la llargada: si generalment es concentrava pràcticament al mes d’octubre, la intenció ara és que s’allargui durant l’hivern, mentre duri la temporada d’esquí. L’objectiu, va explicar Mortés, és adreçar-se al turista, captar-lo com a espectador. Per això també es modificarà previsiblement el calendari pel que fa als dies en què es programen els concerts i no serà entre setmana, va indicar el cònsol ordinenc.

Per tant, el contingut pel que fa a nombre de concerts també creixerà. “Ho estem acabant de treballar, la línia artística encara s’ha de fixar, però la idea és que hi haurà també actuacions de diferents formats”, i que les propostes no ocuparan exclusivament l’Auditori Nacional, a banda del concert de diumenge al matí a l’església parroquial, seu original del festival. La intenció és que busqui altres escenaris, també exteriors. I per oferir més concerts, admet Mortés, també s’haurà d’incrementar el pressupost. Per això, hi afegeix, la intenció és incorporar més patrocinadors, encara que, assegura, es manté el compromís dels dos membres de l’Associació Festivals d’Ordino.

Dotar el festival d’un nou format és, segons el cònsol, “l’evolució lògica” del certamen, a banda d’una iniciativa pensada per “captar nous públics, perquè fins ara, fent-lo en temporada baixa i en dies entre setmana, era molt difícil atreure els turistes”.

Entrarà en col·lisió amb l’altra temporada que té com a seu estable l’Auditori Nacional, és a dir, la que programa des de fa dos anys el ministeri de Cultura? Mortés creu que no es faran la competència, especialment per aquest canvi d’orientació artística. “Però de moment la línia l’estem acabant de fixar; enguany la feina és més feixuga, per això, però, després anirà rodat.”

tracking