Crida al sometent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Setembre del 1986. El president de la República Francesa i Copríncep d’Andor­ra, François Mitterrand, trepitja les Valls en visita oficial. L’ocasió va ser històrica. No sols per la talla del visitant, sinó per tota la logística que havia de comportar, incloent-hi l’activació del sometent, la tradicional força de l’ordre, un dels mecanismes més ancestrals del país. Ho recorden des de l’Arxiu d’Andorra la Vella, que cada mes rescata dels seus fons algun document d’interès per fer-ne difusió.

Durant la visita, recorda l’arxiver, Joan Lluís Ayala, l’ordre estava assegurat pels serveis del Copríncep i de seguretat andorrans, però va ser al sometent a qui es va cridar per reforçar la seguretat. A cada desener, expliquen els documents, li van encomanar un tram de carrer o pont en una estada que va comportar un recorregut per diversos indrets de la capital i la recepció a la casa comuna, aleshores amb la corporació presidida per Manel Pons.

El sometent era la institució que s’encarregava de vetllar per l’ordre públic i la pau abans de la creació del servei d’ordre, el 1931. A Andor­ra la Vella l’integren els andorrans residents a la parròquia d’entre 18 i 60 anys. La regulació actual es va aprovar el març del 1995.

tracking