Patrimoni

Sant Serni de Llorts, nou bé protegit

El consell de ministres aprova el que és el segon entorn de protecció dels sis previstos per a aquesta legislatura

Sant Serni de Llorts, nou bé protegitFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La delimitació definitiva de l’entorn de protecció de l’església de Sant Serni de Llorts (Ordino) és ja una realitat, després que el consell de ministres aprovés ahir, a proposta de la ministra de Cultura, Olga Gelabert, el decret pel qual es defineix aquest paràmetre, així com els criteris que han de regir les intervencions sobre el monument i els seus voltants. Es tracta del segon entorn delimitat pel ministeri de Cultura després del dels santuaris nou i vell de Meritxell, aprovats el juliol del 2017. La intenció del Govern, segons va avançar el ministre portaveu, Jordi Cinca, és que abans que acabi la legislatura es pugui donar llum verd als altres quatre entorns que Gelabert es va comprometre a aprovar aquest mandat: els de Sant Serni de Nagol, Sant Romà de les Bons i la Torre dels Moros, la Casa d’Areny-Plandolit i l’església de Sant Corneli.

L’església de Sant Serni de Llorts va ser declarada, el 2003, Bé d’Interès Cultural (BIC). D’aquesta manera, el decret aprovat ahir defineix la ubicació i la descripció del conjunt monumental com a bé immoble d’interès cultural en la classificació de monument d’Andorra. El text estipula dues zones que regeixen l’entorn de protecció. La primera és l’anomenada d’acompanyament, que és la més pròxima al monument, i per a la qual s’estableixen una sèrie de criteris destinats a preservar la seva imatge i el seu context més immediat. Aquesta zona està

determinada per la Llei de patrimoni cultural, i té en compte les parcel·les que estiguin a tocar o situades a vint metres de l’església. Els criteris d’aquesta àrea són definitius i la gestió depèn del Govern.

Pel que fa a la segona zona, és l’anomenada preventiva i va més enllà d’aquest perímetre de 20 metres. En aquesta zona hi ha una continuació del context del monument i de la major part de les visuals i elements arquitectònics i paisatgístics que acompa-nyen el BIC. Aquests criteris són proposats al comú d’Ordino per tal que puguin ser integrats, si així ho considera oportú, al seu pla d’urbanisme parroquial.

Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, Jordi Cinca va ressaltar que l’executiu té la intenció d’enllestir la resta d’entorns de protecció previstos abans que finalitzi l’actual mandat. “Entenc que la idea és poder-los acabar abans que s’esgoti la legislatura”, va destacar.

Paper del Govern i dels comuns

Amb tot, el ministre portaveu va reconèixer que “no és fàcil aprovar aquests entorns de protecció”, ja que al darrere “hi ha una necessitat de recursos important. I d’altra banda, no només hi ha un paper del Govern, sinó també dels comuns”, va recordar. “Hi ha tres o quatre projectes en curs i esperem que abans que s’acabi la legislatura puguin veure la llum”, va insistir.

tracking