reportatge

Albert Pià torna a casa

Vuit anys després de la seva última actuació a Andorra, Albert Pià torna al país que el va veure néixer per oferir un recital anomenat Fantasia Iberoamericana on interpretarà peces d’alguns dels més grans compositors de guitarra de l’últim segle.

Albert Pià torna a casaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El guitarrista andorrà Albert Pià omplirà aquesta nit de música el Museu Casa Rull de Sispony. El músic ofereix el recital titulat Fantasia Iberoamericana i el posa al servei de la iniciativa Nits d’estiu als museus, que des del mes de juny fins al 15 de setembre porta la cultura a tots els racons del país. El recital, que segons el mateix artista està carregat de ritme, romanticisme, melancolia i sensualitat, es podrà gaudir a partir de les deu de la nit de forma gratuïta.

Pià torna als seus orígens per brindar a Andorra tot el que ha après en els seus anys de periple a l’estranger. Va començar els seus estudis musicals a l’Institut de Música d’Andorra, però la seva formació es va completar a Suïssa, país on resideix des del 1999. El guitarrista nascut a Escaldes-Engordany té el seu passat formatiu i el seu present laboral al país alpí, ja que fa classes al conservatori de la localitat de Neuchâtel, situada a l’oest de Suïssa.

Fantasia Iberoamericana oferirà al públic més d’una hora de la música d’alguns dels grans compositors per a guitarra, com ara Ferran Sor, Francesc Tàrrega, Julián Arcas, Leo Brouwer o Agustín Barrios, entre d’altres. Des de les melodies més tristes i melancòliques fins a les més alegres, romàntiques i sensuals, Albert Pià presentarà al públic un repertori carregat de ritmes que han rebut influències de compositors clàssics i referents de la música com Mozart, Schubert o Bach. En la part final del recital fins i tot serà possible traslladar-se a la Havana durant una estona per gaudir dels rics i complexos ritmes de Leo Brouwer, compositor, director orquestral i guitarrista cubà.

Un tema de Ferran Sor inspirat en La flauta màgica de Mozart, quatre estudis d’aquest mateix artista, una mazurka lenta de Francesc Tàrrega anomenada Adelita, un capricho morisco, un bolero de Julián Arcas, una milonga, una peça del cubà Leo Brouwer i La Catedral del paraguaià Agustín Barrios, aquest és el repertori que presenta Albert Pià per a la seva tornada a casa.

L’última vegada que Albert Pià va tocar a Andorra va ser el 2012, quan va omplir l’església parroquial d’Ordino amb motiu del 15è aniversari de la mort del guitarrista espanyol Narciso Yepes. Ara, vuit anys després d’aquell moment, les cordes de la guitarra de Pià tornaran a vibrar al Pirineu i ell gaudeix de l’oportunitat que aquestes tornin a sonar prop del lloc que el va veure néixer: “és un plaer tocar al país, em dona records molt alegres i molt especials”.

tracking