x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
propietat intel·lectual

Els centres educatius pagaran 1,03 euros per alumne i curs a l'Sdadv

Començaran a abonar la factura a partir del mes de setembre, per la música que facin servir a les classes o festivals de fi de curs
La implantació del cobrament de drets d'autor arriba a tots els centres educatius.

L'Sdadv cobrarà a les escoles 1,03 euros per alumne i curs

La implantació del cobrament de drets d'autor arriba a tots els centres educatius.

Actualitzada 26/07/2018 a les 12:15
Quan comenci el nou curs, al setembre, els centres educatius públics i privats, incloent-hi escoles de música i artístiques, es trobaran sobre la taula amb una nova factura: hauran de pagar 1,03 euros per alumne i any escolar a la Societat de drets d’autor i drets veïns (Sdadv). Uns diners que abonaran per la música que utilitzin durant les classes o la que facin servir per exemple als festivals de Nadal o fi de curs. És a dir, que l’Sdadv ingressaria al voltant d’11.000 euros pels alumnes dels tres sistemes educatius, a banda dels que hi ha a escoles públiques i privades de música i arts escèniques.
Fins ara aquesta factura ja l’estaven abonant els comuns, per les escoles de música, dansa i teatre, que depenen de l’administració local, indiquen fonts de l’Sdadv. A partir del setembre, és a dir, per al curs 2018-2019 i endavant, seran tots els centres educatius, públics i privats. Una quantitat (1,03 euros, tres cèntims superior a la que haurien abonat els comuns en concepte d’augment de la inflació) que des de l’ens d’autor justifiquen com a no gaire onerosa a canvi “de poder utilitzar tota la música que volen”.

La qüestió, novament en un tema tan espinós, obre un reguitzell de qüestions. Per començar, què passa si tota la música que fan servir és lliure de drets? Com tota la clàssica a partir dels 70 anys de la mort de l’autor, en el mercat espanyol, sense anar més lluny. En aquest cas la societat està disposada a seure i escoltar, diuen. Un altre interrogant és quin negoci o rendiment econòmic es deriva d’una activitat com un festival escolar?
L’Sdadv disposa de 203.000 euros corresponents a la recaptació del 2017 per distribuir en royalties. Una quantitat que suposa la meitat del total recaptat. El 40 per cent dels ingressos es destinen al funcionament de la pròpia Sdadv i el deu per cent restant, a promoció cultural a través de la subvenció de diferents projectes.


Uns 40.000 euros més

Aquesta recaptació, que supera els 406.000 euros, mentre que la del 2016 va ser de 365.000 euros, inclou per primer cop tant drets audiovisuals, els primers que es van començar a cobrar, com musicals. Segons l’Sdadv, ja estan liquidant per aquest últim concepte els comuns i Govern, l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA), associacions i federacions, un contracte signat amb efectes retroactius el gener del 2017. I a partir de l’1 d’agost del 2017 van començar a pagar grans superfícies, gimnasos i locals nocturns, mentre que les estacions d’esquí paguen per temporada.
La tramitació de tot plegat, però, és lenta, expliquen des de l’Sdadv, així que algunes factures encara estan preparant-se o de camí, però els diners ja estan en el còmput.

També serà lent el procés necessari per al pagament de drets als autors per les obres representades des de l’Sdadv.
Falten acords com el de les ràdios privades, amb qui ni tan sols hi ha hagut negociació. “Estem treballant-hi”, diu l’Sdadv.
Veure’n més
16
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts