iniciatives

L'escola d'especialistes de cine, llesta

Posarà en marxa el primer curs el 15 de juny, amb un acte inaugural on s’espera l’actor Jorge Sanz

L'escola d'especialistes de cine, llestaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ángel Plana, especialista de cinema de llarga trajectòria, sovint ha doblat Jorge Sanz en algunes escenes. A força de treballar junts es va crear una complicitat derivada en amistat. Una relació que facilitarà –previsiblement– la presència de l’actor als actes de posada en marxa de l’Escola d’especialistes Ángel Plana a Andorra, un centre de formació molt específica que s’afegeix als que Plana ja dirigeix a Madrid i Barcelona. Un projecte obrirà les portes el proper 15 de juny i que al Principat compta amb Gerard Miralles –home de també extensa trajectòria en l’espectacle, com a bufador de foc– entre els impulsors de la iniciativa.

El centre –després d’alguns entrebancs que l’han retardat: ha costat resoldre la qüestió de les asseguradores– té ja obert el termini d’inscripció. Els promotors compten que començaran el curs amb una dotzena d’alumnes, quantitat flexible si la demanda és superior.

De moment, organitzen una presentació espectacular per aquella jornada. No sols amb la previsible presència del conegut actor, sinó amb les exhibicions que protagonitzaran els alumnes dels altres dos centres que dirigeix Plana. Els alumnes i també el professorat del centre andorrà, que inclou el mateix Miralles en una matèria, la del domini del foc, que s’impartirà exclusivament a Andorra. Igual, puntualitza, que la preparació en tècniques de busseig se centrarà en el centre barceloní. L’objectiu, explica Miralles, és fer xarxa, que hi hagi interconnexió entre els diferents centres. També que hi hagi una programació de cursos i tallers específics per a professionals ja en actiu que vulguin perfeccionar una tècnica concreta. En aquest sentit, l’escola ofereix ja sessions d’especialització en foc, al marge del programari oficial.

El professorat del centre comptarà amb gent com Leo Urban, especialista en tècniques de parkour, o Girasol Blanco, que es va formar en una de les primeres promocions l’escola de Plana a Madrid.

El punt diferencial

Leo Urban, que entrena des del 2006 a Andorra i ha impartit classes als Serradells i tallers organitzats pels comuns, destaca les possibilitats que ofereix el país per ensenyar aquesta disciplina: aprofitarà que és un país de muntanya, així com la neu, les condicions naturals, per “marcar la diferència” amb l’ensenyament que es pot oferir en un entorn purament urbà, explica.

Pel que fa a Girasol Blanco, l’actriu andorrana impartirà les matèries d’interpretació. “Els especialistes no són actors, són Ninja Warriors que, quan els poses a actuar sovint no saben com afrontar-ho”, i en canvi, bona part del seu èxit se centra precisament en el fet que no s’adverteixi la transició entre l’actor i ells quan el doblen, recorda Blanco.

Blanco, que va estudiar teatre musical per formar-se posteriorment com a especialista, ha passat per produccions televisives com Águila Roja i Hospital Central, així com pel món de la publicitat i nombrosos espectacles en directe.

tracking