detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jo no diria fascinant, aquesta paraula no m’agrada, jo comparteixo el diagnòstic d’altres escriptors viatgers: l’Índia impressiona”. Pere Vilanova, catedràtic de Ciència Política, observador en processos electorals de diferents països i viatger, va obrir les conferències del cicle Geografies (organitzen IEA i el comú d’Ordino) amb una visió d’un país que “no deixa indiferent, és un país que t’interessa com a repte, intel·lectualment, visualment”. Tothom que hi posa el peu, va assegurar, “queda impressionat”. Però no fascinat. “No, no perquè això suposa que allò t’agrada, que quedes enlluernat, i no és així en tots els casos.” Però sí que sempre causa un impacte i “tota persona que sigui sensible, oberta, torna amb sentiments contradictoris”. En el seu cas també va ser així. Després de comprovar, però, que el país responia exactament a les informacions prèvies que tenia abans d’iniciar el viatge. “Va ser una confirmació”.

També és cert, va ironitzar, que la sorpresa que pot causar en un europeu aquell país seria recíproca en un hindú. “Si recala per Sevilla en plena Setmana Santa segur que pateix un ensurt.” Però sens dubte “l’Índia és un país complex i al qual arribem amb més desconeixement perquè no hem seguit la seva peripècia històrica com ho hem fet amb altres parts del món”.

Vilanova va oferir també alguns consells d’ordre pràctic. Sobretot el de vigilar amb tot allò que s’hi beu i s’hi menja i amb les precaucions sanitàries en un país on difícilment les prestacions en un hospital seran similars a les existents a Occident.

Demà, Ana M. Briongos prendrà el relleu. Escriptora i docent, ha viscut llargues temporades en aquell país. Parlarà sobre Calcuta i l’evolució que la ciutat ha viscut els últims temps. També a l’Era d’Ordino, a les set de la tarda.

tracking