Equipaments

La tardor del 2019, al Rosaleda

L’antic hotel estarà operatiu com a seu del ministeri de Cultura en un any i mig aproximadament

La tardor del 2019, al RosaledaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El període de presentació de projectes per a la segona fase de les obres de reforma de l’antic hotel Rosaleda, a Encamp, es tancarà el 25 de maig, i estarà plenament operatiu com a seu del ministeri de Cultura la tardor del 2019, segons les últimes previsions del Govern. Una data tardana respecte de les intencions expressades inicialment: el juny del 2016 el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, feia d’amfitrió en una visita d’obres per a la premsa i considerava que al setembre del 2018 la major part de les àrees del ministeri ja s’haurien traslladat al bastiment encampadà. Només l’Arxiu Nacional, per raons de capacitat, i la Biblioteca Pública de Prada Casadet es queden fora del canvi d’ubicació.

A la llarga, també l’Escena Nacional (ENA) tindrà les dependències a Encamp, unes instal·lacions de 290 metres quadrats, amb entrada per al públic independent de l’accés general a l’edifici perquè pugui tenir un altre horari d’obertura, d’acord amb els assajos o les activitats que s’hi puguin organitzar (tallers, espectacles o conferències). Aquesta particularitat va fer que es decidís deixar l’ampliació per a una fase posterior. Amb aquesta ampliació –i un parell més, destinades a arxius i magatzems–, el ministeri disposarà d’una superfície total de quasi 6.000 metres quadrats. Inclourà espais administratius però també n’hi haurà d’expositius oberts al públic: la previsió és mostrar-hi les col·leccions de béns arqueològics, per exemple, i el fons d’art del ministeri.

Pel que fa a la inversió realitzada, la primera fase, la ja acabada, ha costat uns quatre milions d’euros, destinats a enderrocar l’edifici annex, reforçar l’estructura del bastiment, sanejar les zones interiors malmeses i enderrocar els espais interiors. El cost dels treballs que falten es coneixerà un cop adjudicat el projecte, però Torres el 2016 va fer una estimació de 6,5 milions com a cost total del projecte de reconversió de l’hotel en seu ministerial.

En la fase que el Govern acaba de treure a concurs s’inclou l’execució d’instal·lacions diverses (elèctriques, contraincendis, etcètera), així com l’enllumenat ornamental de l’exterior. L’objectiu és donar la màxima presència als elements singulars de la façana, entre els quals els que el projecte defineix com a exòtiques persianes menorquines, per reforçar el valor icònic de l’edifici a Encamp. Un exemple d’arquitectura del granit, amb un gran llosat que, al temps que aixopluga les façanes, crea una potent d’imatge de muntanya mediterrània. El característic color vermell de la fusteria és un altre dels elements sobre els que s’encarregarà de posar l’èmfasi la il·luminació exterior.

tracking