Reportatge

El poeta a la seva illa

“23 d’abril. He fet els 83!” Del poeta britànic James Kirkup (1918-2009) a penes se’n coneix res de la vida que, en silenci, va viure al seu retir de les Bons durant dues dècades. Una exposició al Consell, inaugurada ahir, en revelarà alguns detalls.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Kirkup va néixer un 23 d’abril a la localitat britànica de South-Shields. “És també el dia de Shakespeare i el de Sant Jordi, el sant català local”, recull al diari personal, un dels documents amb què han treballat –i encara hi ha feina per endavant– Alfons Codina i Júlia Fernández, coordinador de Patrimoni i responsable de la Biblioteca Nacional, per confegir aquesta exposició, que tindrà continuïtat al llarg de l’any, amb la publicació d’una traducció del poemari An Island in the Sky, que Kirkup va dedicar a Andorra. El volum inclourà els textos originals, amb una traducció de Txema Díaz Torrent, i una introducció a la biografia i obra de l’autor, un text que inclourà nous fragments d’aquest diari.

Les llibretes amb els apunts del dia a dia de Kirkup no forma part de la seva obra literària, precisava Fernández, sinó que relata anècdotes quotidianes, en un estil fresc, sense ambicions probablement que sortís a la llum. Aquell dia de Sant Jordi que feia els 83 anys, per exemple, Kirkup descrivia que “com sempre, els carrers estaven plens de joves venent roses vermelles”, que ell va refusar perquè les flors, procedents “d’àvides mans calentes” han de perdre frescor per força. Al temps que feia un comentari sobre el preu, en augment any rere any: “van començar en deu pessetes, als setanta, i avui cent pessetes és considerat com acceptable”.

Aquell dia, més tard, dues joves truquen a la porta. Vestides amb certa elegància “del tipus hostessa”, amb faldilla negra i brusa blanca. Amb una inscripció ben visible amb el nom de Jesucrist. “Vaig tancar la porta a la seva cara. No m’agrada que mercantilitzin el nom del Se-nyor”, conclou la pàgina.

Kirkup justament havia trobat en Andorra una illa on refugiar-se de la polèmica que s’havia generat al seu país a propòsit d’un poema seu, The Love That Dares to Speak Its Name, on insinuava l’homosexualitat de Jesús. Un text que, al costat d’altres, forma part de l’exposició.

La mostra, impulsada pel ministeri de Cultura en el marc de l’Any europeu del patrimoni es podrà veure fins al 22 de juny.

El poeta a la seva illa

tracking