Reportatge

Un punt de llum

“Un reflex d’aquella pau futura il·luminarà el tumult i el desconcert de les nostres vides.” En l’intent d’aportar un punt de llum a aquesta confusió de què parla el pensador i activista social William Morris es va deixar la vida la jove fotoperiodista Camille Lepage.

Un punt de llum

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La seu d’Andorra Televisió s’estrena com a sala d’exposicions –sempre que estiguin relacionades amb la professió– amb aquest recorregut per una part de les imatges que va captar la jove reportera, que va partir, amb escassos recursos i una motxilla a l’esquena, cap al Sudan, per deixar testimoni d’una guerra cruenta però pràcticament desconeguda a Occident. El 12 de maig del 2014, el comboi en què viatjava va caure en una emboscada i ella va morir, víctima del foc creuat. Una part del treball que va realitzar en aquell any i escaig es pot contemplar en aquesta exposició, organitzada per l’ambaixada de França en el marc de la Saison Culturelle. Les visites, durant les dues properes setmanes, en horari de deu del matí a dues de la tarda i de tres a sis, a la planta baixa de l’edifici d’RTVA. Després, la selecció, que ja s’ha exposat al Lycée Comte de Foix, tornarà a fer un recorregut escolar: es traslladaran al centre de batxillerat de l’escola andorrana i a Ordino.

Maryvonne Lepage, mare de la joveníssima fotoperiodista, va realitzar la selecció de les imatges que componen aquest recorregut. Fotografies que s’agrupen en quatre reportatges, organitzats cronològicament. El primer, el que narra la seva arribada a Sudan del Sud, després d’una estada a Egipte, on es va interessar per aquest conflicte, absolutament oblidat per la premsa occidental. Però no volia formar part d’un d’aquests grups organitzats de periodistes que arriben, retraten i marxen en tres dies. Volia estar amb la població que pateix els bombardejos, entendre què havia desfermat el conflicte i la tragèdia. Aquesta aproximació a la població local, aquest treball per guanyar-se la seva confiança i el seu desig de posar el focus en zones poc mediàtiques van fer que els mitjans més prestigiosos obrissin les portes al seu treball.

Després, segons narra el segon àmbit de la mostra, es va desplaçar a l’Àfrica central, on acabava d’iniciar-se una guerra civil. Allà es troba amb William Daniels, fotoperiodista britànic, amb qui treballa i amb qui obté el World Press Photo el 2013. El tercer conjunt d’imatges se centra en els esforços que les dones sudaneses realitzen per mantenir una vida si no normal, quotidiana, malgrat l’experiència traumàtica de la guerra.

Lepage va ser guardonada també amb el premi Picture of the Year. Precisament en tornar de Nova York i encarar la propera missió –volia retratar les mines de diamants– va caure en l’emboscada.

És una exposició, va recordar l’ambaixadora, Jocelyne Caballero, per recordar el risc que pateixen periodistes que treballen en zones de guerra, però també “en situacions tenses on s’amenaça la llibertat d’expressió”. Caballero va rebre una placa de l’Associació de periodistes d’Andorra (amb la cita de Morris) per lliurar-li a la mare de la jove.

tracking