La vista aèria més antiga

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei de cartografia del Govern té contemplada la imatge del 1948 com la vista aèria més antiga de les Valls d’Andorra, una consideració que ara trenca la troballa realitzada per la Fundació Marcel Chevalier: l’Army Map Service de l’exèrcit nord-americà ja va recollir imatges aèries del país en la missió realitzada entre el 1945 i el 1946.

Els tècnics de la fundació, explica Valentí Turu, van ensopegar amb aquestes imatges –disponibles a la fototeca digital de l’Institut Geogràfic Nacional espanyol– mentre realitzaven la recerca d’imatges per a un projecte de cartografia geomorfològica de la Noguera Ribagorçana: buscaven la topografia original del terreny inundat durant els anys cinquanta per construir el pantà d’Escales i van trobar aquestes vistes aèries que s’estenen al territori andorrà.

Una troballa interessant, tant que Turu considera que el Govern hauria de fer-se amb aquestes imatges i posar-les a disposició dels investigadors (la fundació també proposa realitzar una mena de crowdfunding per fer front a la despesa). “És la primera foto aèria del país, datada dos o tres anys abans de la considerada fins ara més antiga i per tant és un bon document històric.” Les aplicacions pràctiques? Moltes i diverses per a investigadors de diverses disciplines, “des de qui necessiti realitzar un recompte de cases per veure l’evolució urbanística fins a qui estigui estudiant els canvis en la vegetació”, indica el científic.

I la cosa podria no quedar aquí, aventura, “potser també n’hi ha de més antigues, de vols que hagin estat realitzats per l’exèrcit alemany durant la guerra a Europa o la civil a Espanya”.

tracking