Un americà i dos russos

detail.info.publicated
Escaldes-Engordany

Creat:

Actualitzat:

De West Side Story, una de les partitures més cèlebres del cinema musical, a un autor rus ignot per aquestes contrades, Reinhold Gliere. El director dels Virtuosos de la Filharmònica de Berlín, Laurentius Dinca –romanès d’origen però que es va integrar a les files de l’orquestra berlinesa el 1984 després de formar-se a Alemanya– ha dissenyat un programa divers per al tercer concert de la Temporada MoraBanc: diumenge a les vuit del vespre (hora modificada per qüestions logístiques, ja que inicialment estava programat a les sis) al Centre de Congressos.

Dinca –que ja coneix el públic andorrà perquè ja havia passat pel país, però amb una altra formació– dedicarà la primera part del concert a Leonard Bernstein. Un homenatge al nord-americà en el centenari del seu naixement i en un any on proliferen tributs similars arreu. “És per a mi un dels músics més importants del segle XX”, assegura Dinca. “Un gran compositor, un gran pianista i un gran director.” Molt conegut del gran públic per les partitures per al cinema i el teatre –a banda de l’esmentada West Side Story pel concert en desfilaran altres com, per exemple, Candide– però menys per altra part de la seva producció –com les peces per a piano– o per haver “introduït Gustav Mahler al món sencer”, un compositor que quan Bernstein recorria els escenaris com a director no era tan conegut com avui, apunta Dinca.

A la segona part, Txaikovski –125è aniversari de la seva mort–, amb aquest Gliere desconegut del públic occidental, reconeix Dinca. Precisament per això l’ha inclòs, puntualitza Dinca. Per això i perquè la seva música es complementa molt bé amb la de l’altre rus del programa.

tracking