Reportatge

A la manera xinesa

Tècnica magistral i un contingut ple de missatges subliminals. Així va presentar Henry Périer l’obra de Xiao Xia, que des d’anit protagonitza la sala d’exposicions Art al Roc.

A la manera xinesaANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Hi ha paisatges, hi ha flors i núvols, abelles, també una “muntanya enfadada” –és a dir, un volcà–, aigües i foc. L’obra de Xiao Xia pot ser “difícil de penetrar per als occidentals”, reconeix Périer, està solcada per la intensa relació que manté la cultura xinesa amb la natura. Cada obra és “fruit de la inspiració del moment”, el producte del filòsof que hi ha darrere la figura del pintor, que con una absoluta economia de mitjans (a penes treballa amb vermells, blancs i negres, amb tocs d’ocres, en la majoria de les peces) arriba a exposar el seu pensament. Si més no, insisteix Périer, la part que el públic occidental pot copsar.

L’obra de l’autor xinès es podrà veure fins al 6 de maig a la sala d’exposicions del Govern. Vint-i-set peces realitzades entre el 1988 i 2010, en una petita retrospectiva reunida amb ajuda del marxant i col·leccionista belga Bruno Simpelaere, que precisament moria ahir a la tarda. Tant Périer com la ministra de Cultura, Olga Gelabert, van tenir unes paraules de record que van substituir les intervencions inicialment previstes.

Xiao Xia, va indicar Périer, forma part de la nòmina dels més reconeguts artistes contemporanis al seu país, un home que va viure els inicis a l’ombra de les elits de poder (el pare estava molt connectat amb el mateix Mao) però que posteriorment va saber beure de l’art occidental, amb períodes a Bèlgica o els Estats Units.

tracking