Escenaris

Coreografies contra la segregació

Ailey II interpretarà la coreografia ‘Revelations’, creada als anys seixanta i convertida en un emblema de la lluita pels drets civils dels afroamericans

Coreografies contra la segregacióAna

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Encara hi ha molta feina a fer per la igualtat, no sols de les races, no sols contra la segregació, no sols contra la desigualtat econòmica”, va recordar Troy Powell, director artístic de la companyia nord-americana Ailey II, que avui enceta la 24a edició de la Temporada de Música i Dansa d’Andor­ra la Vella MoraBanc. Ho fan precisament amb una coreografia emblemàtica en el món de la dansa contemporània, Revelations, creada als anys seixanta pel fundador, Alvin Ailey, ballarí i coreògraf de color que va posar en marxa una companyia com a via per enfilar als escenaris, en aquesta disciplina, els descendents dels antics esclaus. I d’això, precisament, va aquesta coreografia, amb apunts autobiogràfics d’un artista nascut a Texas i que va voler recordar d’on venia –una herència d’esclavatge, de pobresa i de dolor– a través del moviment. La companyia –tant la gran, Alvin Ailey Repertory Ensemble, com aquesta, jove i més concentrada en la mida per facilitar les gires– “vol mantenir el llegat del fundador, continuar el seu somni i mantenir l’herència viva”, va manifestar Powell, que arriba a Andorra al capdavant d’un elenc que se situa entre els 21 i els 24 anys, procedent de l’escola també fundada per Ailey als seixanta i que nodreix la companyia mare en aproximadament el vuitanta per cent dels integrants.

Més enllà de la història de la lluita dels afroamericans als Estats Units –la companyia es va fundar i va créixer en els anys de la lluita més punyent pels drets civils–, la dansa dels joves components d’Ailey II “parla d’humanitat”, també del creixement espiritual del fundador, “perquè volem que tothom s’hi senti tocat, commogut”, va indicar Powell. I pel que fa a la lluita històrica, si ja en el seu moment va ser un “revulsiu”, ara pot servir per a “celebrar tot el que s’ha aconseguit i també el que es va sacrificar per fer-ho”.

La companyia mateixa, va recordar, s’ha convertit en un gresol de diferents cultures, diferents procedències socials, interracial. Que és el mateix, va insistir, que pretén desplegar sobre l’escenari Revelations, una coreografia en la qual cada intèrpret ha imprès les seves vivències. Ho va explicar Antuan Byers, un dels intèrprets que aquest vespre (la Temporada manté les vuit com a horari d’inici de quasi tots els espectacles) pujarà a l’escenari del Centre de Congressos. Per interpretar unes coreografies, va assegurar, que els han costat “sang, suor i llàgrimes”. I que prometen, aquí va intervenir Tara Bellardini, una altra component de l’elenc, “una muntanya russa d’emocions”.

A banda de Revelations, l’obra emblemàtica de la companyia, interpretaran dues peces noves: Circular i Breaking Point.

tracking