Equipaments

Escaldes pretén recuperar l'antiga fàbrica de llanes com a espai artístic

La iniciativa, pendent de l’acord amb els propietaris, tindria una durada temporal

Escaldes pretén recuperar l'antiga fàbrica de llanes com a espai artísticXavier Pujol

detail.info.publicated
Escaldes-Engordany

Creat:

Actualitzat:

Salomó Benchluch, el conseller de Cultura d’Escaldes-Engordany, està convençut de tenir un “triangle d’or de l’art” que comença al centre d’art (CAEE), puja cap al Thyssen i s’enfila a ArtalRoc. Un “pol d’atracció cultural” que encara s’ha de consolidar amb el temps i més iniciatives de col·laboració, admet, però que vol veure reforçat, ni que sigui de manera temporal, amb la recuperació de l’antiga fàbrica de llanes com a espai artístic. “Una plataforma d’art alternatiu i experimental”, avança, que es posaria en marxa en el marc dels actes de commemoració del 40è aniversari de la parròquia.

De moment, però, adverteix que és només una intenció. Tot i que si l’avança és que la veu perfilar-se amb bastant nitidesa. Depèn de l’acord amb la propietat, d’una banda, i del cost d’adequació que suposaria. Pel que fa al primer condicionant, sembla que hi ha molt bona predisposició per part de la família propietària. De fet l’espai ja va acollir altres esdeveniments culturals: va debutar com a escenari d’un dels concerts del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) i l’estiu passat es va integrar al recorregut de la biennal Andorra Land Art.

Pel que fa a la despesa en obres, Benchluch estima inicialment que no ha de ser elevada. “En realitat ens agrada l’espai com està”, diu. Tampoc com a espai expositiu del Land Art va requerir massa intervenció. La propietat ja havia arranjat qüestions com ara filtracions d’aigües en un bastiment llargament en desús. Es tractaria més aviat d’instal·lacions com ara uns banys, s’optaria per una solució provisional. “No té sentit fer cap despesa elevada perquè estem parlant d’un ús provisional”, recalca Benchluch. El comú l’utilitzaria durant aquest any, a partir de la primavera i amb els actes d’aniversari, i el 2019.

Seria un nou punt d’atracció cultural per donar vitalitat a la part alta, que s’aconseguirà, n’està convençut, “no en un any o dos, sinó amb constància”. Entén, reconeix, l’empresariat de la zona que es queixa. “Em poso a la seva pell, quan veuen que cent metres més avall hi ha tanta efervescència” i que a ells no els arriba. Però l’oferta, assegura, “anirà variant” i les sinergies amb el CAEE, el Thyssen i ArtalRoc seran cada dia més pronunciades, augura.

85.000 EUROS EN CONCERTS I 150.000 PER A L'ANIVERSARI

La celebració del 40è aniversari de la parròquia s’endurà enguany la part més gruixuda de la inversió en activitats culturals: uns 150.000 euros dels aproximadament 360.000 amb què comptarà el departament de Cultura escaldenc per organitzar esdeveniments. També destinarà una altra de les partides importants a la contractació de concerts (Benchluch en promet dos d’envergadura per anar recuperant el Colors de Música dels millors temps, ni que sigui a poc a poc) i el reforç dels cicles estiuencs tradicionals: Jazz al Carrer i Músiques del Món. Una altra de les partides importants serà per a garantir la contractació d’exposicions al CAEE, un dels vèrtex, dèiem al costat, d’aquest triangle cultural a la part alta escaldenca.

tracking