Entitats

El Carles Sabater, pendent del 155

El Centre de la Cultura Catalana no ha cobrat els 16.000 euros de la subvenció de la Generalitat que garanteixen el funcionament de l’entitat

El Carles Sabater, pendent del 155C. E.-E.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al Centre de la Cultura Catalana (CCC) li preocupa particularment el tic-tac del rellotge que avança cap al 31 de desembre: corre el risc que si abans d’aquesta data no ha rebut la subvenció de la Generalitat de Catalunya corresponent a l’any que acaba la perdrà. És la preocupació que expressa la presidenta del centre, Teresa Cabanes, preocupada per no rebre els 17.000 euros que, ara per ara, garanteixen el funcionament de l’entitat. Més enllà de les quotes dels socis no disposa de cap altra via de finançament. D’aquesta manera, trontollaria tota la programació del 2018, en particular el seu vaixell insígnia: el premi Carles Sabater.

També estaria afectada, encara que en menor grau, la Societat Andorrana de Ciències (SAC). En aquest cas està pendent de rebre 2.500 euros per a la publicació del llibre de les Trobades culturals pirinenques, a través de l’Idapa (Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran), així com de diners que aporten les conselleries de Cultura i Sanitat, 25.000 euros, al Congrés de metges i biòlegs de llengua catalana, del qual la SAC és coorganitzadora a través de la Fundació Alsina i Bofill.

Els diners per a ambdues entitats haurien d’haver arribat la primera setmana d’octubre, però la data habitual per al pagament va coincidir amb el moment de la intervenció de l’Estat espanyol sobre els comptes de la Generalitat i va quedar paralitzat.

La subvenció al CCC es va aprovar a mitjan agost, explica Cabanes, i es correspon amb les activitats realitzades al llarg del 2017. “De fet ja ho tenim tot fet, pagat i justificat, perquè normalment treballem amb el que ja tenim”, explica. Un sistema que “sempre ens ha funcionat bé”, però que s’ha trobat amb l’entrebanc de la situació política. De no rebre els diners el que està en joc és tota la programació de cara a l’any vinent. Incloent-hi la convocatòria del certamen musical que celebraria la XVI edició, que es va instaurar l’any després de la mort del cantant de Sau i que va empènyer cap a la primera línia del panorama musical català autors com l’andorrà Lluís Cartes, Miquel Abras, Anna Roig i l’Ombre de ton Chien, entre d’altres. El premi, habitualment, es convoca al febrer, però de perdre’s els diners d’enguany no podria tirar endavant: té un cost d’uns 8.000 euros, molt lluny dels aproximadament 2.000 que el CCC rep del Govern d’Andorra. El certamen s’hauria de convocar al febrer i abans la roda de l’organització ja hauria d’estar girant, però “no ens atrevim a fer res”, confessa la presidenta de l’entitat, que confia, de totes maneres, que el pagament arribarà a temps. “Tinc esperances perquè encara tenim fins al 29 de desembre”, apunta.

De moment, han mantingut reunions amb el personal del departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors, del qual depenen les subvencions, “però ens diuen que fins que des de Madrid no els autoritzin la partida, no aixequin el dit, no hi poden fer res”.

Pel que fa a l’afectació a la SAC, hi ha els 2.500 euros per editar el llibre de les Trobades culturals pirinenques, una part dels 12.000 que costa el tiratge total. Que de fet ja està enllestit i pendent de presentar-se, al febrer. A banda, les aportacions al congrés mèdic, “que costa uns 80.000 euros, on 25.000 són una part important”, recorda Mach. I a l’hora de programar el 2018? “Sempre és un problema per a les entitats culturals, que sempre anem justes.”

tracking