Música

Estrelles nacionals i internacionals

Jorge Drexler, Estrella Morente o Antonio Carmona són alguns dels artistes de renom estrangers que actuaran a la temporada 2018 de l’Auditori Nacional

Estrelles nacionals i internacionalsSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El músic i cantautor urguaià Jorge Drexler, la cantaora Estrella Morente, Antonio Carmona, Rozalén, el pianista Michel Legrand i la banda juvenil Sweet California actuaran a l’Auditori Nacional durant la temporada 2018 que tindrà lloc del gener al juny. Una programació on no faltaran els músics del país, a qui es torna a donar protagonisme amb els concerts de Lluís Cartes i Patxi Leiva, que han promès sorpreses, i la presentació del projecte col·lectiu Silenci, al qual participaran una trentena de músics autòctons. Les entrades valdran entre 10 i 25 euros i l’abonament de temporada, que es posa a la venda avui fins a l’11 de desembre, val 154 euros. A més, el públic també podrà adquirir per 54 euros un abonament per a tres espectacles. Les entrades es podran comprar en línia o físicament a Illa Carlemany.

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, va presentar ahir la temporada acompanyada de la directora general de Cultura, Montserrat Planelles, i dels músics Lluís Cartes, Toni Gibert i Patxi Leiva. Aquest any el pressupost augmenta de 82.000 euros a 125.000, i s’amplia el nombre de concerts fins a nou, dos més que l’edició 2017. La temporada 2018 la inaugurarà el 13 de gener Silenci, el concert del projecte Retratsmusicsandorra, liderat per Pep Aguareles, que consisteix en un llibre i en una exposició de fotografia dels músics del país. Per completar-ho, Aguareles va demanar als músics Toni Gibert i Oriol Vilella que organitzessin un concert, i el resultat ha estat la combinació d’una trentena de músics, en vuit grups, en què barrejaran estils i interpretaran temes molt coneguts. Per exemple, Ishtar Ruiz, Efrem Roca, Oriol Vilella, Òscar Llauradó, Toni Gibert, Sergi Bobby Verdeguer i Lluís Casahuga faran una versió molt particular de la sardana l’Andorrana del mestre Roure. Segons Gibert, el concert servirà per mostrar “la riquesa cultural” del país, tot i la seva “fragilitat”.

El 27 de gener actuarà el compositor i pianista Michel Legrand, guanyador de tres premis Oscar. El cèlebre músic vindrà acompanyat pel bateria François Laizeau i el contrabaix Pierre Boussaguet. El 23 de febrer serà el torn dels més joves, amb el concert d’Sweet California, una banda espanyola formada per tres noies que ja han venut més de 100.000 discos. El 23 de març arribarà Antonio Carmona, icona del que es coneix com el Nuevo flamenco, mentre que el 5 d’abril serà el torn de Rozalén. La cantautora, que s’ha convertit en un fenomen, interpretarà el seu tercer disc, publicat aquest any, Cuando el río suena... Cartes presentarà el seu quart disc en solitari, El país dels nans cabuts, el 26 d’abril. Per al músic, “tocar a l’auditori sempre és un luxe”. Cartes prepara un espectacle “amb col·laboracions sorpresa” i també interpretarà temes dels seus anteriors treballs. Al disc hi col·laboren músics com Oriol Vilella, Pep Bordas, Marc Prat i Ignasi Saga.

Estrelles internacionals

El 17 de maig actuarà un cantautor de renom: Jorge Drexler. El seu últim treball discogràfic, el tretzè de la carrera, és Salvavidas de hielo. El músic uruguaià s’impregna de moltes influències, sobretot dels ritmes d’Amèrica Llatina, des de tangos i cúmbies a la salsa i la bossa nova, sense oblidar el jazz, el rock i la poesia. El flamenc tornarà a escena amb Estrella Morente el 7 de juny. La intèrpret, filla d’Enrique Morente, ha preparat un espectacle en què repassa la seva trajectòria musical, que va començar quan tenia 16 anys. La traca final de la temporada la posarà Patxi Leiva, el 28 de juny. El compositor i intèrpret, que fa vint anys que ronda per Andorra, presentarà el seu últim treball, Alea Jacta Est, sense oblidar els discos anteriors.

La ministra de Cultura, Olga Gelabert, va explicar ahir en roda de premsa que és la segona temporada en què la programació de l’Auditori Nacional es prepara pensant a “diversificar” l’oferta i, com sempre, “apostant per la gent d’aquí, ja que aquest és el seu escenari”. L’any passat, la temporada, que va comptar amb set actuacions, va aplegar més de 1.500 persones, amb una mitjana de 350 persones per actuació.

tracking