iniciatives

Difondre el llegat de casa Guillemó

Incubadora Cultural, el projecte que engega Editorial Andorra, girarà al voltant del material deixat per Bartumeu Rebés

Difondre el llegat de casa GuillemóFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Editorial Andorra va festejar fa dues setmanes–en petit comitè i discretament– el mig segle de trajectòria. I enmig d’aquella reunió, envoltats poc més que dels més íntims i els col·laboradors, els responsables del segell, amb Xavier Rebés i Lluís Viu al capdavant, van deixar caure una petita bomba per a l’actualitat cultural: l’editorial entra a la cinquena dècada amb un projecte de creixement, convertir-se en Incubadora Cultural. Nova seu, nous objectius i nou camí per recórrer.

Poc més van revelar en aquella ocasió, però el projecte “està avançat”, assegura Rebés, i tot i que no volen “posar el carro davant els bous”, alguns extrems sí que van transcendint. Començant per l’objectiu central del nou projecte: difondre el llegat cultural de casa Guillemó, explotar l’extens fons de Bartumeu Rebés, el fundador de l’editorial, que inclou des de fons fotogràfic fins a música, literatura i documents cartogràfics que va recollir al llarg de la seva vida. “Tot el que el pare va recollir al llarg de la seva vida, tot el que va crear, és el que volem que arribi a la gent a través d’aquesta entitat.”

Però la intenció està absolutament allunyada del que sigui una exposició o dipòsit estàtic dels fons. Es tracta que el fons cultural existent “estigui radicat en la creació cultural al país, no és que tan sols vulguem vendre allò que és nostre, sinó mantenir complicitats amb els creadors del país”, indica Rebés. Per això l’anomenen Incubadora Cultural, perquè la intenció és que el llegat del passat tingui sinergies amb la creació contemporània. “És una idea amb ambició, volem incidir en la creació del segle XXI a Andorra, crear tendència, el que segur que no farem seran Pastorets”.

“Tenim la idea i la determinació de fer-ho, tenim els llocs possibles i els recursos necessaris, però hem d’anar pas a pas”, adverteix. Així, una de les primeres decisions que encara han de prendre és quina fórmula jurídica empararà el projecte; “aquest embolcall jurídic és el que ara mateix ens sembla el més complicat”, perquè no es tracta d’una associació i tampoc no ho veuen com una fundació.

També hi ha la part física, la del nou edifici. En una nova ubicació que prefereixen no avançar però que, en tot cas, confirmen que seguirà instal·lada a la parròquia d’Andorra la Vella. Pel projecte arquitectònic, per descomptat, no han de patir: tant Rebés com Viu com la seva germana, la Neus, que s’incorpora a la Incubadora Cultural, són arquitectes.

El que ara és un projecte serà una realitat en un parell d’anys com a molt, confia Rebés. “No sé si pequem d’optimisme, però em veig amb forces: si darrere la idea només hi fos jo no m’hi atreviria, però veig que tinc gent jove al dar­rere que hi està absolutament implicada, així que són ells qui em donen l’optimisme.”

En el que surti de tot plegat volen, per descomptat, comptar amb la complicitat de les administracions. Però, matisa Rebés, “volem deslligar-nos de les institucions públiques per una qüestió de llibertat, perquè voldrem fer qualsevol cosa i en qualsevol moment sense dependre de l’estructura feixuga de l’adminis­tració”.

tracking