Antoni Gaudí

La Casa Vicens Gaudí, a punt per obrir portes

Després de 130 anys d'història com a casa familiar privada, un ambiciós projecte arquitectònic l'ha reconvertit en una casa museu

La Casa Vicens Gaudí, a punt per obrir portes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de més d'un any d'intensos treballs, el proper 16 de novembre s'obriran al públicles portes de la primera casa que va projectar Antoni Gaudí, la Casa Vicens, l'any 1883, una obra que marcarà l'evolució de l'arquitecte barceloní. Després de 130 anys d'història com a casa familiar privada, un ambiciós projecte arquitectònic i de recuperació patrimonial l'ha reconvertit en una casa museu, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 2005, el darrer de la ciutat de Barcelona en ser accessible i visitable per a tothom. Aquesta transformació ha estat impulsada per MoraBanc, que va adquirir-ne la propietat el 2014 i que ha apostat per fer de la Casa Vicens un projecte de "mecenatge sostenible", el qual combina el compromís cultural de posar en valor un edifici d'aquestes característiques i obrir-lo al ciutadà, amb l'explotació comercial i l'intangible d'haver tingut l'oportunitat de realitzar aquest projecte. Ho ha explicat aquest dilluns a Barcelona el conseller delegat de MoraBanc, Pedro González, durant la presentació de la nova Casa Vicens Gaudí. González també ha dit que serà "molt positiu" per a la imatge de l'entitat.

Arquitectònicament, el més difícil ha estat convertir una casa unifamiliar (que és tal i com Gaudí va concebre la Casa Vicens) en una casa-museu, tenint en compte que, entremig, al 1925, l'obra va ser reformada i ampliada per Joan Baptista Serra de Martínez per encàrrec de la família Jover, que la va convertir en la seva residència habitual. Dues arquitectures que no dialogaven entre sí i que han requerit d'un intens treball de conciliació per posar-les en valor sense destacar-ne una per sobre de l'altra. D'una banda, la casa original de Gaudí del segle XIX, pensada com a residència d'estiueig i inspirada en la natura, que és present en tot el conjunt ornamental i que serveix de nexe d'unió entre l'espai exterior i l'interior. "La natura feta arquitectura", l'ha definit el director de la casa Vicens, Joan Abellà. I d'altra banda, l'ampliació de Serra de Martínez, marcada pel canvi urbanístic de Barcelona i per la voluntat dels propietaris de convertir l'habitatge en plurifamiliar, amb la qual cosa s'elimina l'escala principal ideada per Gaudí i se'n projecta una de nova que respongui a les necessitats de totes les plantes, juntament amb un pati d'il·luminació i ventilació.

Amb l'actual rehabilitació s'ha construït una nova escala, que permet recuperar la funcionalitat de casa unifamiliar que va pensar Gaudí sense perdre l'entrada de llum que va buscar Martínez amb l'ampliació, integrant així els dos moments arquitectònics. L'escala actual compleix amb totes les exigències de seguretat i accessibilitat que comporta el canvi d'ús a casa-museu. I defugint d'interpretacions, s'ha seguit una restauració dels elements ornamentals el més fidel possible als originals. Segons David Garcia, un dels arquitectes del projecte, això ha estat "el més difícil". Garcia ha explicat que una obra complexa com aquesta "es va modulant amb el temps", ja que "a mesura que vas gratant vas descobrint coses que t'obliguen a modelar el projecte", i s'ha mostrat molt satisfet del treball final, assegurant que és una obra que "segurament canviarà la nostra manera d'entendre l'arquitectura". A més, s'ha apostat per no moblar-la i deixar, només, els mobles que ja estan empotrats a la paret, per tal que les exposicions temporals que s'hi facin envaeixin tota la casa.

L'últim pas és obrir la nova Casa Vicens al públic, d'aquí a pocs dies. El seu director, Joan Abellà, ha dit que estan expectants per veure quina rebuda té i que seguiran un model d'explotació "sense pressa, però sense pausa"; és a dir, marcant un nombre màxim de 60 visitants per hora, per tal que cadascú pugui fer la visita amb el temps que vulgui i com vulgui. S'espera que la visitin unes 150.000 persones cada any. Abelló ha explicat que l'obertura d'aquest edifici significarà, per Barcelona, "completar la lectura que es pot fer sobre Antoni Gaudí i dels inicis del modernisme".

El projecte de rehabilitació, restauració i posta en marxa de la Casa Vicens Gaudí ha tingut un cost de 4,5 milions d'euros. L'edifici comptarà amb un espai d'exposició permanent a la segona planta, i un altre que acollirà exposicions temporals, que s'intercalaran amb altres activitats culturals i pedagògiques.

La Casa Vicens Gaudí, a punt per obrir portes

tracking