Equipaments

Cultura espera tenir l'edifici per als frescos de Santa Coloma en un any

Abans estarà llest el ‘mapping’ a l’interior de l’església, que requereix un condicionament pressupostat en aproximadament uns 60.000 euros

Cultura espera tenir l'edifici per als frescos de Santa Coloma en un anyFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tardor de l’any vinent, principis del 2019 com a molt tard. En aquest termini el ministeri de Cultura confia tenir ja l’edifici destinat a allotjar els valuosos frescos de Santa Coloma, recuperats per l’Estat el 2007 i per als quals s’ha trigat tota una dècada a trobar una ubicació previsiblement definitiva. Serà així, puntualitza la directora de les àrees de Patrimoni i Promoció Cultural, Montserrat Planelles, “si Ordenament Territorial compleix els terminis”.

De moment, l’obra acaba de sortir a concurs, mentre els dos departaments es reuneixen per “definir les necessitats” i es defineixen els projectes museogràfic i museològic, va indicar Planelles. Una de les idees més o menys definides és que a banda del conjunt patrimonial el bastiment comptarà amb una exposició permanent d’altres objectes artístics del romànic nacional. Una altra, que el conjunt de Santa Coloma serà el punt d’inici d’un circuit pel conjunt d’esglésies d’aquell període històrico-artístic que conserva el país.

Molt abans, assegura Planelles, ja s’haurà materialitzat el mapping, la projecció de la imatge dels frescos en l’emplaçament d’on van ser arrencats a la dècada del 1920. Un projecte que requereix d’unes obres de condicionament prèvies que tindran un cost d’uns 60.000 euros, va explicar la directora de Patrimoni Cultural. Entre altres treballs, previsiblement s’haurà de fer un arrebossat de l’absis, per millorar la qualitat de la projecció sobre el mur. També es reforçarà la il·luminació. I està previst que sigui retirat el mobiliari que hi ha al fons de la nau –utilitzat per guardar objectes personals dels mossens, als quals ja s’ha demanat permís, va puntualitzar Planelles–, per deixar un espai més diàfan i més ampli per al públic.

La polèmica rasa

Entre les feines prèvies necessàries per al mapping, l’obertura d’una rasa davant l’església –necessària per passar el cablejat– va generar polèmica fa unes setmanes: l’associació Velles Cases va denunciar que s’havia actuat amb precipitació perquè es va obrir sense el preceptiu projecte arqueològic previ. Atès, entre altres qüestions, que precisament en aquesta àrea hi havia l’antic cementiri de Santa Coloma, que va quedar en desús el 1958. Planelles assegura que no hi va haver precipitació, “ni falta de cura”. Segons Planelles, es va avançar feina, però el projecte arqueològic es farà, tot i que no seran els tècnics del ministeri que se n’encarregaran, sinó que s’externalitzarà. “Estem demanant pressupostos a empreses d’arqueologia i es procedirà a fer l’excavació”, va dir. Haurà de ser personal extern perquè els dos arqueòlegs del departament “estan completament sobresaturats”.

tracking