reportatge

Una cama i una bota

Difícil de veure per a l’ull no avesat, però els arqueòlegs ja han detectat les primeres restes de qui podria ser l’aviador aliat.

Una cama i una bota

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un tros d’una cama i una bota són les primeres despulles que l’equip d’arqueòlegs de ReGiraRocs, a iniciativa de Claude Benet, van començar a trobar en l’excavació de la fossa comuna al cementiri vell de Soldeu. Busquen un aviador nord-americà probablement mort a les muntanyes andorranes després que el seu bombarder fos abatut sobre terres franceses i el seu grup fugís cap a Andorra. Ell, Charles B. Peacock, no se n’hauria sortit. Testimonis orals i rastres documentals van encaminar Benet, l’autor de Guies, fugitius i espies (Camins de pas per Andorra durant la Segona Guerra Mundial), que continua aprofundint en la recerca, cap a aquest racó al cementiri de Soldeu.

Òbviament, va puntualitzar ahir l’historiador, encara queda molt per fer abans de determinar si és o no l’aviador buscat. Però hi ha indicis que animen a ser optimista. Per exemple, el lloc on, dins de la fossa, estava col·locat: molt arraconat, a prop de la paret, fet que apuntaria que no es tracta d’un mort local.

De moment, les despulles van quedar novament cobertes fins que aquest matí els arqueòlegs Gerard Remolins i Thaïs Torra reprenguin la feina. Després ha de ser una antropòloga qui en faci el primer examen, abans de traslladar-les.

tracking