reportatge

Cant i ball a ritme andalús

El primer festival de flamenc d’Andorra tindrà lloc el 30 de setembre fruit d’una iniciativa impulsada per la companyia Alendoy Flamenc. L’acte, amb el qual es pretén impulsar la pràctica d’aquesta disciplina al país, comptarà amb ‘cantaores’ i ‘bailaores’ de l’Estat espanyol.

Cant i ball a ritme andalúsXabeli Giménez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'art flamenc també té adeptes al Principat. Una mostra n’és l’organització del primer festival flamenc d’Andorra que tindrà lloc el pròxim 30 de setembre a la capital, una iniciativa que han impulsat les cinc ballarines que formen part de l’associació de dansa andorrana Alendoy Flamenco. L’esdeveniment comptarà amb les actuacions de la companyia procedent de l’Estat espanyol David Romero & Cia, la cantaora andalusa Nieves Molina, els andorrans Latin Strade Flamenco i les amfitriones d’Alendoy Flamenco.

Des de l’associació, que es va crear el 2009, preparen amb ganes l’organització del festival que es va començar a gestar el passat mes de desembre. La presidenta del grup, Xabeli Giménez, va presentar la proposta a les seves companyes que, sense dubtar-ho, s’hi van afegir. “Tenia ganes de fer el festival, és un somni que perseguia des de fa molt temps”, reconeix Giménez, que destaca l’esforç de tot l’equip a l’hora de tirar endavant la iniciativa. “Hem començat el projecte des de zero; no havíem fet mai una cosa tan important”, afegeix. Giménez també destaca el suport que han rebut des del comú de la capital, que els ha guiat a l’hora de preparar-ho tot.

El primer festival de flamenc se celebrarà al Teatre Comunal. L’objectiu és omplir els 247 seients i la recaptació que es faci de les entrades, que costaran 10 euros, es destinarà a l’entitat sense ànim de lucre Infants del Món. Giménez creu que la celebració d’aquest festival servirà per impulsar la pràctica del flamenc, que és patrimoni immaterial de la humanitat. “A Andorra hi ha gent a qui li agrada el flamenc però són pocs els que el practiquen”, explica. També serà un pas endavant per a la mateixa associació Aldoy Flamenco, que també havia actuat a la Fira d’Andorra, a la Festa de la Multicultura, a la Feria de Abril i en hotels per als turistes. Giménez reconeix que el fet que només siguin cinc ballarines no els permet practicar coreografies més complexes. La seva passió per aquesta disciplina musical, però, és tan gran, que de tant en tant es desplacen a Barcelona per prendre part a cursos de flamenc. Per a Giménez, la recepta per aprendre a ballar i cantar flamenc és fàcil: “S’ha de tenir ganes i d’aprendre i deixar-se portar. És una disciplina que no és fàcil, però quan comences, t’enganxa molt”, afirma.

tracking