Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
18è Festival internacional

'Contrastos' per als 10 anys d'orgue

El concert d’avui de l’asturiana Susana García Lastra és una de les activitats per posar en relleu l’instrument que va estrenar-se el 2007
Ignacio Ribas mostrant l'exposició sobre els 10 anys de l'orgue de la Massana.

'Contrastos' per als 10 anys d'orgue

Ignacio Ribas mostrant l'exposició sobre els 10 anys de l'orgue de la Massana.

ANA
Actualitzada 23/08/2017 a les 07:00
El concert de Contrastos de l’organista asturiana Susana García Lastra, una exposició i activitats pedagògiques per a infants conformen la commemoració del 10è aniversari de la construcció de l’orgue de l’església Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana. Es tracta de propostes incloses en el 18è Festival Internacional Orgue&nd que aquesta setmana encara la recta final al Principat. La consellera de Cultura, Igualtat i Participació Ciutadana de la Massana, Jael Pozo, va dir ahir que “el 2017 és molt especial, perquè fa una dècada de la construcció de l’orgue”, i fa “especial il·lusió” celebrar-ho. Però també va aprofitar per anunciar que de cara a l’any 2018 es treballa per programar activitats pedagògiques al voltant de l’orgue, impulsades pel comú i l’Associació d’amics dels Orgues de les Valls d’Andorra.
El plat fort serà avui, a dos quarts de 10 del vespre, el concert d’orgue de García Lastra, justament a l’església Sant Iscle i Santa Victòria, a partir de peces de compositors espanyols contemporanis, incloent-hi l’estrena absoluta de la Toccata terza de la mallorquina Carme Fernández, i sense oblidar la tradició europea de música per a orgue dels segles XVII i XVIII. García Lastra, que va ser a la roda de premsa de presentació de les activitats d’aniversari a la Massana, va subratllar que es podran escoltar tant músiques del nord com del sud i que serà “com un gran banquet” que repassarà compositors clàssics d’Alemanya com és Dietrich Buxtehude o obres com el Baile de seises de Domingo Arquimbau. L’actuació durarà 55 minuts i es recomana al públic que sigui puntual, ja que l’aforament de 120 persones és limitat.
A més, els petits podran conèixer avui al matí de prop l’orgue de la Massana amb García Lastra. Una experiència en la qual poden participar infants de 6 a 8 anys “i amb important part pedagògica”, va destacar Pozo. La consellera massanenca va afegir que els més menuts podran conèixer millor l’instrument i “explicar-ho a casa”. “Seran nanos petits, que aprendran més sobre la presència d’aquest orgue a l’església”, va sostenir Pozo, mentre que García va elogiar les “possibilitats” musicals de l’orgue quant a la música contemporània. Una activitat similar amb infants va fer-se ahir a l’església Sant Esteve de la capital en el marc de l’Orgue&nd. Jael Pozo va recordar que l’orgue de la Massana va construir-se l’any 2007 gràcies a “la iniciativa conjunta” de mossèn Jaume Soy, Daniel Armengol i la família de Julio Pérez, que van ser mecenes. Pozo va posar en relleu el paper d’Ignacio Ribas, director artístic del festival Orgue&nd, “que va guiar i orientar tot el procés”. Per saber com en van ser la construcció “des del minut zero”, Pozo i Ribas van anunciar l’estrena ahir mateix d’una exposició, a l’oficina de turisme de la Massana, amb 50 imatges que permet fer “un seguiment fotogràfic des de la primera fusta” a l’orgue original, obra de Joaquín Lois i amb il·lustracions de paisatges naturals. La mostra estarà oberta tot un mes, i l’aspiració és que pugui veure’s aviat en d’altres indrets.

ÚLTIMA TONGADA DE CONCERTS DEL FESTIVAL ORGUE&AND AL PRINCIPAT
Al 18è Festival Internacional d’Orgue&nd li queda encara una setmana plena d’activitats. Al programa, va recordar Ignacio Ribas, s’inclou la projecció de la pel·lícula La terra de tots, amb l’acompanyament a l’orgue de Lukas Grimm, demà a 2 quarts de 10 del vespre a l’església Sant Esteve. A més, dissabte tindrà lloc un concert d’orgue i corn alpí a l’església Sant Pere Màrtir d’Escaldes, també a dos quarts de 10 de la nit. Aquell mateix matí, es podrà conèixer l’orgue d’aquesta església. Paral·lelament, demà dijous hi ha una conferència sobre Vicente Blasco Ibáñez a l’ambaixada d’Espanya, i fins dissabte, als matins es pot gaudir d’una activitat per conèixer el centre de la capital i gaudir d’un petit concert de Ribas.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts