Miguel Palacios 'El Pali'

“Em van dir que el flamenc no funcionaria en aquest país”

Fa dos anys que Miguel Palacios va arribar al Principat. D’arrels andaluses i nascut a Barcelona, s’ha instaurat a Andorra i ha portat amb ell els ritmes del flamenc fusió

“Em van dir que el flamenc no funcionaria en aquest país”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sota el nom artístic d’el Pali, s’hi amaga un músic i cantaor que va arribar a Andorra amb l’ambició de seguir la seva carrera dins del món del flamenc. Actualment Pali, el grup que forma juntament amb David Amat i Toni Ortega, està enregistrant el seu primer disc, un treball que pretenen fer públic abans de Nadal.

Què és el flamenc fusió?

El flamenc fusió és construir, sobre les bases del flamenc, ritmes i melodies amb tocs d’altres estils, com ara la rumba, reggae, bulería, ritmes de 3/4 i altres.

El flamenc a Andorra és poc conegut?

Sí. Aquí no hi havia cap grup i vaig començar buscant companys per les xarxes socials, a una pàgina de Facebook de músics a Andorra. Molta gent em va dir que el flamenc no funcionaria en aquest país, però jo no podia pensar en cap altra cosa, és el que jo vull fer, és la meva manera d’expressar-me i no puc pas canviar-la i posar-me a fer rock and roll.

Però va trobar músics?

Sí, em va contestar el David Amat, que ara és un company del grup, vam quedar un dia per assajar, li va agradar i vam començar a tocar junts.

A partir d’aquí, s’envolta d’altres músics andorrans?

Després de conèixer el David vam començar a buscar un baixista. Ell coneixia un noi, el Toni Ortega, que va venir a assajar un dia, es va adaptar molt ràpid a l’estil i ara toca amb nosaltres. Per a mi, però, el millor és que tots tres creiem en el projecte i tenim les mateixes ganes de tirar-lo endavant.

Han fet molts concerts aquí a Andorra?

Hem pogut tocar a bastants llocs del país, quasi l’hem trepitjat tot, però encara ens queden alguns per visitar. En aquest sentit estem contents.

Quina proposta porten a Sons del Món?

Portarem un repertori de cançons pròpies, de flamenc fusió.

Ara estan gravant un disc. Com ho porten?

Ho portem bé. El disc és una manera d’obrir portes per poder tocar a més llocs. A tot arreu et demanen material decent per portar-te a fer concerts. Jo penso que això ens ajudarà a sortir d’aquí i a veure món.

És tot composició seva o hi ha tributs?

És tot composició meva. Són cançons que he escrit aquí a Andorra i ara les estem gravant a la Massana amb el Jordi Barceló, un pianista d’aquí que ens ajuda molt perquè té molts coneixements musicals.

Tenen data de llançament?

Intentarem que surti abans de Nadal, però tots treballem i per horaris ens és complicat. Estem gravant per pistes, és a dir, que cada músic grava la seva part quan pot. Tot i això no tenim pressa, preferim que quedi bé i de moment anem fent feina.

Canta en català i castellà?

Sí. Estem fent unes quantes cançons en català però utilitzem més el castellà, per motius obvis. És la meva llengua materna, per tant m’és molt més fàcil d’escriure, parlar i cantar. A més, les arrels del flamenc són en castellà i això sempre ajuda molt.

Quins temes tractarà el disc?

Hi haurà una mica de tot. No sabria ben bé com descriure les meves cançons. Intento parlar de temes molt quotidians. L’amor, els amics, la vida, la festa. Vaig escrivint segons com estigui. Quan estic trist surt una cançó més trista, i quan estic alegre en surt una de més viva.

Hi ha alguna cançó que parli d’Andorra?

N’hi ha alguna. La que potser és més rellevant es diu Mar i Muntanya. Parla una mica de la meva vida, perquè jo vaig néixer a Barcelona de cara al mar i he vingut a Andorra, al Pas, on estic envoltat de muntanyes. La vaig presentar al concurs per ser la cançó de l’estiu de Ràdio i Televisió d’Andorra però no vam guanyar. Estic segur que en faré més.

Quins plans de futur tenen?

Més que plans, el que tenim són il·lusions. M’agradaria, un cop hagi sortit el disc que estem enllestint, poder-lo moure i escoltar-lo a la ràdio, als cotxes, a les festes d’Andorra. I també, òbviament, fer més concerts arreu de Catalunya i d'Espanya.

tracking