escultura

'El Festejador' és més encampadà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou Festejador mira cap a l’interior del país i s’ha desuniversalitzat una mica, segons va comentar l’artista, que va crear l’obra a final dels 90 i que ahir va presentar la seva reinterpretació al Prat Gran d’Encamp. “L’escultura estava dissenyada per simular un diàleg que es podia produir tant al país, a Andorra, com a la xina, i sempre hi ha la sensació que entre dues persones tan diferents hi ha una barrera que sembla difícil de salvar. Ara, el mal temps va fer que la caixa de fusta on s’establia el diàleg es fes malbé i em van demanar que hi trobés una solució, i va ser aleshores quan vaig pensar que era el moment per donar-li una nova visió”, va explicar l’artista català. “El Festejador continua representant aquest diàleg tan interessant, encara que ara ja no passa a qualsevol lloc, sinó que ho fa aquí, entre gent d’aquí”, va insistir Canal.

Fa vint anys que l’escultura està en aquesta ubicació, i va ser el comú d’Encamp qui li va demanar que la restaurés. Canal, però, no va voler limitar-se a fer-ho, sinó que va voler fer-la més autòctona, més andorrana, i per això “vaig pensar que necessitava ancorar-la a la parròquia i al país. Vaig voler anar més enllà del que m’havien demanat en un principi i així ho vaig fer”, va explicar. Per resoldre la descomposició d’alguns dels seus elements i per evitar que això suposés un perill per als usuaris del parc, o inclús per als infants que s’hi enfilaven, Canal va accedir a fer-ho. “Ara hi ha una escala des d’on es pot entrar a dins, i uns braços i uns arcs nous. No canvia només el sentit artístic de l’obra, sinó que també l’hem convertit en una cosa més segura que no pas ho estava fa uns dies”, va assegurar l’artista.

Per la seva banda, el cònsol major de la parròquia, Jordi Tor­res, va destacar que el “nou disseny de l’escultura ha quedat força bé”, ja que la idea de treballar amb el ferro ha estat “molt encertada”, un guant que va recollir Canal quan va afirmar que “el lligam entre aquest material i el ferro és molt típic del país. A moltes cases pairals és molt normal veure com la gent reaprofita forques, i per què no festejadors i li donen altres utilitats. L’escultura s’emmarca en l’època en què l’artista trobava coses i treballava amb elles. Va trobar un festejador “com el que hi havia a les cases pairals què dèiem, amb dos seients i una mena de reixa” i va idear l’obra que a més a més incorpora una pedra de pissarra de grans dimensions que està enfocada, precisament, cap a la llosera d'on va caure.

Canal té una llarga llista d’obres al país, com ara, la de l'auditori d’Ordino. L’homenatge a Fiter i Rossell, també a Ordino. La de la rotonda de Sornàs o l’escultura del Compadrosa.

'El Festejador' és més encampadà

'El Festejador' és més encampadà

tracking