Reportatge

Ignacio Ribas inaugura l'Orgue&nd

El Festival internacional d’orgue comença avui la divuitena edició amb més concerts i activitats que mai

Ignacio Ribas inaugura l'Orgue&ndFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Jardí Suspès és la darrera obra creada per Ignacio Ribas, director artístic de l’Orgue&nd, el Festival internacional d’orgue d’Andorra, que aquest any celebra la seva divuitena edició i que aquesta nit sonarà per primera vegada amb el conjunt valencià Amores. Grup de Percussió. Els dos han treballat conjuntament “aportant, cadascú la seva textura i la seva sonoritat”, va manifestar Ribas, per aconseguir un producte final “gratament sorprenent”. Des del grup van comentar que l’obra de Ribas “aporta molta energia musical i ens va atrapar de seguida. Ja havíem col·laborat fa anys, inclús vam estar a punt de participar en una edició anterior, i ara ho podrem fer”, van dir. Malgrat que el compositor va donar les directrius de com volia acompanyar la seva melodia d’orgue, els valencians van confirmar que van tenir certa llibertat, ja que “al resultat final es veuran parts improvisades que vam aconseguir fruit del treball que li vam dedicar”. Per la seva banda, Ribas va aplaudir el fet i va afirmar que “quan la vaig crear ja volia que no sonés igual, que fos diferent i que pogués variar, encara que fossin canvis subtils. A més, volia deixar espai i marge per a la creació de cada músic”.

Una obra en un dia

La intenció del compositor per crear aquesta obra va ser poder fer un recorregut de 24 hores i explicar què passa des de les primeres hores, quan surt al sol, fins que es pon. “La peça en si representa la Terra. És una expressió poètica i metafòrica que omple tot el dia, per això té 24 moviments, un per a cada hora”. Els membres del grup Amores van destacar que “la creació i la investigació que li hem dedicat a aquesta obra és de les que més ens han costat en 30 o 40 anys de carrera”.

El concert serà a partir de les 21.30 hores a l’església de sant Esteve d’Andorra la Vella i està previst que duri aproximadament una hora, encara que 15 minuts abans es farà un repic manual de campanes per “engrescar la gent perquè vingui. Serà una fanfàrria per atraure tothom”, va comentar l’integrant del grup de percussió valencià Jesús Salvador, Chapi. A més, ell mateix va destacar la il·lusió que els feia a tots poder participar en un esdeveniment com aquest. “Estem encantats amb la ressonància de l’església i la seva fabulosa sonoritat i amb aquesta obra segur que podrem oferir un gran espectacle”, va dir. Ribas va afirmar que està ideada perquè cada grup que la toqui pugui donar-li un toc particular”.

Un festival en creixement

Per a l’edició d’aquest any, el Festival Orgue&nd ha volgut fer una aposta decidida per créixer. Fa anys que gaudeix del reconeixement internacional, segons Ribas, i l’any passat calculen que entre 1.300 i 1.400 persones van escoltar els concerts, per això, enguany s’ha volgut aprofitar aquesta onada i fer-lo més gran. “El més destacat és que hem passat de 4 concerts a 8 i també que oferirem activitats paral·leles, com ara conferències especialitzades, tallers infantils o classes magistrals”, va anunciar.

Ribas va destacar l’actuació de Lukas Grimm, que posarà música improvisada a la pel·lícula muda La terra de tots, en un homenatge que el festival vol fer a l’escriptor Blasco Ibáñez.

tracking