Música

Cultura suspèn la nit del rap a la Farga per promocionar l'alcohol

El cartell anunciador del concert, amb els preus de les begudes, va ser el detonant de la decisió

Cultura suspèn la nit del rap a la Farga per promocionar l'alcohol

detail.info.publicated
Escaldes-Engordany

Creat:

Actualitzat:

La Farga Rossell havia de ser aquesta nit escenari per quart any de la Nit del Rap, una proposta de música alternativa que ha anat creixent en acceptació i que estava inclosa a les Nits d’estiu als museus. Enguany oferia un cartell on als protagonistes d’edicions anteriors, Veloziraptors, s’hi afegien tres grups nacionals de la molt minsa –encara que creixent– escena del hip hop al país. Però no se celebrarà. El Govern va anunciar la suspensió adduint –diplomàticament– motius “tècnics”. La raó real és que no els va fer el pes el cartell amb què els joves organitzadors van promocionar l’espectacle en un equipament cultural públic: incloïa els preus de les begudes que s’oferirien a la barra durant el concert i el ministeri de Cultura va considerar que es tractava de promocionar el consum d’alcohol entre els més joves.

La decisió va fer aixecar les protestes dels organitzadors. “Després de tres anys sense donar problemes ni molestar absolutament ningú ens deixen sense la nostra estimada Nit de Rap”, segons va publicar el grup Veloziraptors al seu Facebook, on demanaven excuses al públic interessat “per animar-vos a venir a una festa de la llibertat d’expressió que no tindrà lloc”.

En conversa amb el Diari, Borís Anton, integrant de Veloziraptors, es va plànyer que el ministeri es mantingués ferm en la decisió d’anul·lar l’esdeveniment malgrat la seva oferta de retirar tant el cartell promocional com la mateixa barra de venda de begudes. “Però van imposar la decisió de manera dictatorial: no es fa i punt, no ens van donar opció a negociar”, va afegir-hi. “Així que si no volen concert doncs no es farà, però és una llàstima perquè cada any venia més gent”. Amb tot, finalment van obtenir que el ministeri s’avingués a celebrar una reunió, la setmana vinent, per veure si és possible buscar una nova data i celebrar el concert. Sense alcohol.

“Treure quatre euros”

El cantant va argumentar que la instal·lació de la barra els serveix per “treure quatre euros” amb els quals pagar els altres grups convidats “i que ens quedi alguna cosa per a nosaltres, que normalment destinem a comprar ma­terial per a l’estudi, perquè la música la fem perquè ens agrada, no per guanyar diners”. Fins i tot, va puntualitzar, enguany havien optat per marcar uns preus concrets a les diferents consumicions –i no fer barra lliure a deu euros com en ocasions anteriors– com a fórmula per controlar millor el consum. “Teníem precisament previst controlar molt la venda d’alcohol als menors perquè com que enguany als grups que ens acompanyen hi ha gent de divuit anys, és fàcil que entre els seguidors hi hagi gent encara més jove”, va argumentar Anton.

tracking