Patrimoni

Cultura obté l'ajuda del Col·legi d'Arquitectes per fer els entorns

El ministeri signarà un conveni amb el col·lectiu de professionals per agilitar la redacció dels perímetres de protecció dels monuments

Cultura obté l'ajuda del Col·legi d'Arquitectes per fer els entornsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Cultura confia tancar en breu un acord de col·laboració amb el Col·legi d’Arquitectes amb l’objectiu de desencallar l’enquistat tema dels entorns de protecció dels monuments. Ho va avançar la ministra Olga Gelabert, que va argumentar que “els projectes no es poden dur a terme per manca de recursos” suficients. Confia que amb aquesta col·laboració la redacció dels molts entorns encara pendents pugui rebre una bona empenta. “No es tracta d’externalitzar”, va puntualitzar, sinó de comptar amb col·laboració dels professionals en processos “com ara la redacció dels plecs de bases”.

Del més de mig centenar de perímetres que encara estan pendents, el que actualment està a la cuina és el corresponent a l’església de Sant Marc i Santa Maria d’Encamp –una capella romànica datada probablement al segle XII–, mentre que el del Santuari de Meritxell ha passat el període d’al·legacions sense que se’n presentés cap, va indicar Gelabert –només el Bisbat en va demanar els plànols–, i per tant està a punt de sortir publicat l’edicte.

La ministra va explicar que mesures com la demanda de suport a l’organisme que aplega els arquitectes es prenen “per anar accelerant” una qüestió que s’ha anat endarrerint legislatura rere legislatura des de l’entrada en vigor de la llei de Patrimoni.

La degana dels arquitectes, Zaira Nadal, va explicar ahir al Diari que van rebre “com una bona notícia” la demanda d’ajuda per part del ministeri. “El fet de venir a trucar a la porta demostra bona voluntat”, va considerar. De moment, el que han acordat és la creació d’un grup de treball conjunt, amb professionals col·legiats i tècnics de Patrimoni Cultural “que ajudi a desencallar el tema, esperem que siguem capaços”. Es tractaria, de moment, de “definir elements comuns, que hi hagi uniformitat” en la redacció dels entorns i a l’hora d’abordar com s’han d’organitzar els concursos. Una altra de les tasques inicials seria la formació específica dels arquitectes.

Sobre les raons per les quals la qüestió dels entorns s’ha endar­rerit de tal manera, Nadal va assegurar que “desconec on falla, si és una qüestió de manca de voluntat política o hi ha raons tècniques”, però “així que comencem a treballar analitzarem” la millor manera de tirar-ho endavant. De moment, s’estan duent a terme reunions d’organització general del procés, on s’aborden aspectes com ara l’elecció dels arquitectes que formaran part del projecte de col·laboració amb Cultura.

EL PLA ESTRATÈGIC DE MUSEUS JA ESTÀ A PUNT, DIU OLGA GELABERT

El pla estratègic de museus 2023 ja es va presentar al gabinet ministerial, va indicar la titular de Cultura, on el van “veure amb bons ulls”; només van demanar petites modificacions que ara s’estan introduint, va explicar, i en breu es donarà a conèixer el seu contingut.

D’altra banda, Gelabert va indicar que el coordinador de Patrimoni, Alfons Codina, s’incorpora ja dilluns vinent. Un termini demanat pel comú d’Encamp per buscar-li successor al capdavant de la biblioteca comunal, que dirigia.

tracking