espectacles

Gurruchaga i Rosario, caps de cartell

La cantant madrilenya serà l’encarregada de tancar els concerts de festa major a l’escenari de la plaça de la Germandat

Gurruchaga i Rosario, caps de cartell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La conselleria de Cultura de Sant Julià de Lòria aposta per dos clàssics de l’escena musical espanyola com a caps de cartell de la festa major. Javier Gurruchaga i la Orquesta Mondragón repassaran quaranta anys de carrera a l’escenari de la plaça de la Germandat la nit de diumenge 30 de juliol. I el darrer gran concert serà enguany per a la cantant madrile­nya Rosario Flores. La mitjanit de dimarts 1 d’agost presentarà en escena el seu darrer disc, Gloria a ti. “Estarem davant d’un espectacle en tota regla”, va assenyalar la cap de Cultura del comú, Laura Rogé, sobre l’actuació de Gurruchaga, i respecte de la que farà la filla de Lola Flores va dir que “serà un concert molt familiar que aplegarà nens, pares i àvies”.

Ho va assenyalar, acompanyada del conseller de Cultura, Josep Roig, en la presentació ahir al Centre Cultural i de Congressos Lauredià del programa de la festa major del 2017, que començarà divendres 28 de juliol i s’allargarà fins dimarts 1 d’agost. Altres grups escollits per actuar a l’escenari de la plaça de la Germandat són els grups de versions La Banda del Coche Rojo en el ball de nit jove de divendres i Hotel Cochambre dissabte. Rogé va destacar que “per fi hem aconseguit” que Hotel Cochambre, un dels habituals dels darrers anys a Sant Julià, actuï en dissabte.

Una altra nit clau serà la de dilluns, que arrencarà amb el primer maridatge musical amb el català Ramon Mirabet i la seva banda de vuit músics acompa­nyat de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) amb 15 músics de corda i dirigida per Gerard Claret. “Ens fa especial il·lusió. Hem rebut algun missatge preguntant-nos per què posem música clàssica a la festa, però demostrarem que la música clàssica no està gens renyida amb el jazz, el soul i el blues de Mirabet”, va indicar la cap de Cultura. Després de Mirabet serà el torn del pop, rock i la rumba dels sabadellencs Ovella Xao i dels andorrans Komanem.

Música una hora abans

Una de les novetats de l’edició d’enguany de la festa major és l’avançament una hora de la música a la plaça de la Germandat. Totes les nits, excepte la de dilluns que actuaran Mirabet i l’ONCA i la de dimarts amb motiu del castell focs, hi haurà ball de festa major a partir de dos quarts d’onze a la plaça. El de diumenge serà especial, ja que el conegut locutor català Albert Malla protagonitzarà La nit dels cocodrils i farà ballar a tots els presents els èxits dels anys 60, 70, 80 i 90 del segle passat. Tancarà la nit de festa després de Gurruchaga.

Com és habitual, les nits de festa major no acabaran amb els concerts, sinó que seran les discomòbils les encarregades de continuar la festa fins a la sortida del sol. Els més habituals de la setmana gran de Sant Julià sí que trobaran a faltar un clàssic enguany. Després de 32 anys, la festa no la tancarà La salseta del Poble Sec i serà la banda de versions The Soultans l’encarregada de realitzar el darrer concert.

El programa torna a donar enguany molt pes a la cultura popular laurediana i serà dilluns de festa major on tindran cabuda totes aquelles activitats que perta­nyen al folklore lauredià. La Passa, la cercavila de solters i solteres pels carrers de la parròquia encapçalada pels fadrins majors (la parella que s’ha de casar aquell any), donarà el tret de sortida al migdia. A la Passa la seguirà el ball Cerdà i una ballada de sardanes. A les sis de la tarda serà el torn del ball de la Dama Blanca, seguida dels ballets, el ball dels Gegants i Gegantons i el ball de la Marratxa. També hi haurà sardanes i s’interpretarà Dansaires Andorrans, composta pel lauredià Daniel Areny l’any 1971.

També dins de la cultura popular, dissabte serà el torn dels gegants i gegantons. Al migdia hi haurà ball a la plaça major i cercavila fins a la de la Germandat. A les set de la tarda hi haurà una plantada de gegants amb les deu colles presents i a la nit els de Sant Julià repetiran cercavila i acabaran ballant a ritme de rock.

Megatobogan urbà

Una de les novetats d’enguany serà la instal·lació al carrer de Lòria d’un tobogan aquàtic inflable que pot fer fins a cent metres convertint-lo en el més llarg del món. “Una innovadora atracció” a l’aire lliure patrocinada per Naturlandia. Tot i que també està obert a joves i adults, el megatobogan urbà que estarà instal·lat les tardes de dissabte i diumenge és una més de les activitats dirigides als més menuts.

CINC O SIS EUROS PER EURO INVERTIT

La partida que el comú de Sant Julià de Lòria destina a la festa major és de 128.000 euros. “Una xifra similar a la de l’any passat”, va explicar el conseller de Cultura, Josep Roig, que va afegir que “per cada euro que s’inverteix a la festa major la parròquia en recupera entre 5 o 6”. El conseller va explicar que la festa major i la vila medieval “són aquelles activitats que més riquesa donen a la parròquia tant en termes de vida com econòmics”. Roig va indicar que l’objectiu de la conselleria és promocionar la cultura entre els ciutadans i és per això que els concerts són gratuïts.

tracking