reportatge

L'edat mitjana torna al jaciment de la Margineda

No importa si era un poble o un castell o fortificació, el públic que al llarg de la jornada ha passat pel jaciment de la Margineda ha vist com es fonien monedes a l’edat mitjana, com es preparaven remeis, com es lluitava i es confeccionaven vestits.

L'edat mitjana torna al jaciment de la MarginedaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És més, el públic ha pogut participar del debat científic obert. Si més no, conèixer-lo de primera mà. L’arqueòleg Walter Alegría, un dels que han treballat en les excavacions dels 1.500 metres quadrats que ocupa el jaciment de la Roureda, va dirigir una visita guiada ahir al matí (avui n’hi ha una altra programada). I tot i que ell està alineat amb la tesi segons la qual el que han exhumat havia estat un poblat medieval –un dels primers documentats al Pirineu: ja és una troballa prou significativa–, també va exposar la hipòtesi de dos historiadors, Susanna Vela i Albert Villaró, que aposten perquè les runes es corresponen amb una fortificació, una estructura defensiva.

Els propietaris del terreny en el qual s’assenta el jaciment, Casa Molines, no es decanten ni mostren preferència per cap interpretació, només asseguren que donaran totes les facilitats perquè els científics continuïn el seu treball. De fet, un debat així al voltant d’una descoberta arqueològica no té res d’inèdit o poc usual. Influeix en les actuacions que s’hi vulguin dur a terme? Hi hauria pendent la redacció del pla director o, si es decidís fer-la, la museïtzació de les restes. Però això queda lluny i, en tot cas, si la disputa científica no es resol, quedarien reflectides les dues opcions. Tal com han fet amb els panells explicatius instal·lats en el recorregut que s’hi ofereix habitualment.

Molt més preocupats i amb molta més urgència, expliquen des de Molines Patrimonis, han de resoldre la qüestió de cobrir l’espai perquè no estigui contínuament exposat a les inclemències meteorològiques que el deterioren. Però no resulta gens fàcil, admeten, trobar una solució que sigui reversible (en espera del que finalment es faci amb el jaciment, cosa que decidirà el pla director) i econòmicament viable. De moment, arquitectes i enginyers hi treballen.

De moment, i mentre es resolen qüestions de fons, l’actuació que sí poden dur a terme és la divulgació del jaciment: per aquesta raó van posar en marxa el festival de recreació històrica Andosinoi que se celebra aquest cap de setmana. El primer, perquè asseguren que la intenció és que es repeteixi, fins i tot que pugui créixer.

De moment, els assistents a la primera edició poden participar en un ampli ventall d’activitats que els permeten fer-se una idea de com era la vida per a la gent que a l’edat mitjana habitava en aquestes valls. Una proposta que es repeteix avui, amb demostració de com es fabricaven monedes d’or (a les 10 del matí), un taller de confecció de vestits medievals (mitja hora més tard), la visita guiada, a les 11.30; una exhibició de combat a l’estil medieval i un taller d’herbes medicinals, a la una de la tarda. El jaciment quedarà novament tancat a les tres de la tarda. Però només en espera de la programació de visites de l’estiu.

L'edat mitjana torna al jaciment de la Margineda

tracking