Reportatge

Conquerir les Amèriques

Latin Stride & Flamenco, el projecte musical del pianista Jordi Barceló i el guitarrista Manuel Alonso, dos músics residents al Principat, segueix provant fortuna a l’altre costat de l’Atlàntic: a la tardor farà una gira de concerts per l’Argentina.

Conquerir les AmèriquesXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Barceló i Alonso –un mexicà que es va llançar a conquerir el flamenc– ja fa temps que estan immersos en aquesta aventura que és fusionar un estil pianístic de jazz llatí amb la guitarra andalusa, iniciativa a la qual van enrolar el percussionista Pablo Gómez Molina. Una original barreja de sons de tradicions diverses registrada en un àlbum –Latin Stride & Flamenco es titula, precisament– i que els està deparant bons resultats: si l’any passat es presentaven en el marc d’un dels festivals més prestigiosos de jazz de l’Amèrica llatina, l’Eurojazz que se celebra a Mèxic (i on van viatjar en representació d’Andorra, perquè l’organització correspon a les ambaixades), aquesta tardor tornaran a fer les maletes, ara amb rumb a l’Argentina: els esperen en diferents escenaris, el més important dels quals a la ciutat de Córdoba, convidats pel conservatori superior d’aquella ciutat. Buenos Aires serà l’altre destí ja tancat d’aquesta minigira pel país llatinoamericà.

Va ser un pas important, anar a Mèxic, “però hem de continuar movent-nos”, explica Barceló, i en aquest constant buscar més llocs on presentar la seva música, va aparèixer Sergio Cornejo, un argentí que va viure un temps a Andorra –la filla es va enrolar als Petits Cantors–. Ara, des del seu país, potser podia tirar-los un cable. I això va fer: ell va ser el contacte amb diferents festivals i el director del teatre Libertador San Martín, que “estava encantat però, és clar, el problema eren els diners, com sempre; però l’important era tenir data i pregunta”, bromeja Barceló. El finançament va aparèixer, amb una aportació de Govern, a través de les subvencions del ministeri de Cultura (5.432 euros) i de l’SGAE (mil euros més).

Així s’ha tancat un recorregut per diferents escenaris que inclou aquest concert a Córdoba, el 3 de novembre. Una cita important, manifesta el pianista: tocaran en un recinte amb aforament per a mil persones acompanyats de la banda simfònica de la ciutat. Per a l’ocasió Barceló afegirà al repertori del trio algun tema propi: La grandalla, del seu segon disc, amb tota seguretat, i un parell més, per decidir, “però que tinguin a veure amb Andorra”, assegura, temes que haurà de fer arranjar per tocar amb orquestra.

A Córdoba oferiran un concert-taller convidats pel conservatori superior i també estan tancades cites a la ciutat de Buenos Aires. Tocaran el 30 d’octubre en directe en un programa de la ràdio nacional argentina. Això serà després de passar per un escenari (per concretar) acompanyats per Jorge de Retamoza. I també en clau de jazz tocaran a La Usina del Arte, un gran auditori.

Això a l’altra vora de l’Atlàntic, perquè també van aconseguint exportar-se per Europa: si l’estiu passat havien estat per diverses localitats italianes (llocs com Brindisi i Otranto), enguany els espera la República Txeca.

tracking