Negociació

Els comuns es manifesten “neguitosos” pels pagaments de drets d'autor a l'Sdadv

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comuns es manifesten “neguitosos” davant les negociacions amb la Societat de gestió de drets d’autor i drets veïns (Sdadv), que no acaben d’arribar a bon port després de més d’un any de converses. “Fa molt de temps que negociem i no acabem de trobar un terme just”, va recordar el cònsol major canillenc, Josep Mandicó, al terme de la reunió de cònsols. Va qualificar de “molt exagerat” el que inicialment demanava l’Sdadv: un set per cent del cost de producció o la recaptació d’un espectacle pels drets musicals. Aquesta quantitat es va reduir posteriorment a un 4,2 per cent, que des dels comuns van demanar que es renegociés. La tarifa ara sobre la taula seria el 3,5 per cent. Però Mandicó va insistir que s’ha de tenir en compte “que els comuns sempre fem actes que no són lucratius, sinó que a nosaltres ens costen diners”, no sols no són rendibles, sinó “tots resulten deficitaris”.

Al marge dels imports, els comuns demanen també que el procés de facturació sigui “senzill”, és a dir, que no els multipliqui el paperam i la gestió per controlar què han de pagar.

D’altra banda, Mandicó es va referir també a la candidatura que presentarà Andorra a la Unesco. Un dossier que engloba diferents esglésies i monuments de les set parròquies, lligades pel relat de la creació del coprincipat i que optarà a ser inclosa a la llista de patrimoni mundial. Per presentar el dossier, va reconèixer el cònsol major canillenc, han d’estar llestos els entorns de protecció dels monuments, tasca en la qual van agafar més protagonisme els comuns després de la modificació de la llei de Patrimoni. Alguns estan ja fets, mentre que amb els que falten “els comuns intentaran” enllestir-los perquè la candidatura es pugui presentar sense problemes, va dir.

tracking