reportatge

Un títol nobiliari al pop llatí

A Alondra Jahel, cantant mexicana establerta a Andorra des de fa uns anys, li va ‘caure’ la distinció de Dama del Capítulo Nobiliario de la Soberana Orden del Príncipe de Almuzara Banu Casi. Un reconeixement a la seva trajectòria en el pop llatí. Ara suma nou disc.

Un títol nobiliari al pop llatí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ncantada, es confessa Alondra, amb aquest títol i medalla que la posa al servei de la comtessa de la Mora, Marilena Blumer, com si d’una dama d’una cort antiga es tractés. “Al principi vaig pensar que era una broma”, admet, recordant el moment –ara ja fa un any– quan va rebre la notificació oficial. A la cerimònia de lliurament, a Barcelona, va rebre títol i medalla, “una peça que t’identifica quan vas a esdeveniments importants”, explica, i que la situa protocol·làriament a l’entorn de la comtessa, al seu seguici. “Amb el reconeixement assoleixo el compromís d’estar pendent d’ella i, sent la seva dama comendadora, de representar-la en un acte si ella no hi pot anar i m’ho demana”. I com li va arribar a les mans el títol? A proposta de l’ambaixada del seu país a Espanya, que ofereix a la comtessa un llistat de gent destacada de la cultura i la societat, entre els quals la noble va triar el seu després de valorar la seva carrera musical. “Un orgull”, assegura.

El títol la té fascinada. Tant com el de Lady Lady de la música que li van dedicar els fans, per haver estat capaç de mantenir una llarga trajectòria en el món de la música allunyada dels escàndols de la premsa rosa. “Això està molt bé, oi?”, pregunta. “Crec que és per això que tampoc no m’he fet tan famosa”, considera, “però em sembla molt lleig, això de ventilar la vida privada; cadascú té els seus problemes, però sempre és millor mostrar la cara positiva”.

Aquesta llarga trajectòria –va debutar als cinc anys a una banda molt famosa al seu país, els Sunny Boys i ha rebut nominacions als Grammy i als Billboard o representat Mèxic a festivals com el de l’OTI– fa ara un nou pas endavant: en pocs dies, setmanes com a molt, estarà al carrer el nou disc (en format digi-card), Alondra Europa, gravat a Barcelona. Una nova descàrrega de ritmes de pop llatí que tindrà en breu un videoclip enregistrat aquest hivern a les pistes de Grandvalira i servirà per promocionar l’àlbum (i Andorra, de pas) al càlid mercat de Mèxic i Miami, on es concentra la majoria dels seus fans. “Al meu país els fa molta il·lusió que una artista mexicana treballi a Europa”, diu, sobre l’enregistrament del disc en un estudi barceloní. I sobre la gravació del vídeo apunta que “va ser difícil, és clar, a mi m’agrada esquiar, però estar llargues estones estirada o asseguda a la neu ja és una altra cosa”, i a hores complicades, a primera del matí o el capvespre, segons la llum desitjada. “Penso que al juny ja estarà fent voltes per les xarxes, preparat per escalfar els directes” que ja té lligats a l’altra banda de l’Atlàntic.

I a Andorra, té concerts previstos? Ha fet alguna cosa de caràcter intimista, pel vessant del jazz, i en seguirà fent. Però pel que fa a l’Alondra pop i a tot ritme, encara no se l’ha vist. “Jo estic disponible, estaria encantada si algú hi està interessat”. De moment, “potser no hi ha hagut l’oportunitat, o potser jo no he insistit prou”.

tracking