patrimoni

L'afer de les peces de Juberri arriba a la policia

El grup transfronterer de recerca PalMesoPyr suggereix una actuació conjunta d’agents andorrans i mossos per “l’amenaça” sobre el patrimoni

L'afer de les peces de Juberri arriba a la policia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup d’investigadors PalMesoPyr, un equip que aplega arqueòlegs d’Espanya, França i Andorra en recerques que tenen a veure amb l’estudi de la prehistòria al Pirineu, considera que l’afer de la venda de peces suposadament procedents de jaciments andorrans a través d’una web de subhastes en línia hauria de posar-se en mans de la policia. Suggereixen una actuació conjunta de la policia andorrana i els mossos d’esquadra.

Això mentre continua el degoteig de peces que surten a la venda. I cada cop n’hi ha més: si fins ara s’havien publicitat suposades destrals neolítiques de Juberri, diumenge ja hi havia una peça similar però de la qual el lloc de procedència esmentat era Aixovall. Finalment, les propostes s’han diversificat i surten a la venda altres tipus d’objectes: l’últim, un lot integrat per un braçalet, aixa votiva i molí del neolític, provinent novament d’Aixovall. “Totalment autèntic”, promet el venedor, que explica que són materials procedents d’una col·lecció privada.

“Eerradicar aquest comerç”

PalMesoPyr feia ahir pública la seva preocupació per la presència d’una nova destral neolítica suposadament andorrana (en aquest cas figurava Aixovall com a presumpte lloc de procedència) a la venda en una pàgina de subhastes per internet. El grup de recerca –científics d’Aquitània, Andorra, Aragó, Catalunya, el País Basc i Migdia Pirineus que estudien els Pirineus prehistòrics– va manifestar que “degut a l’amenaça que aquestes pràctiques representen sobre el nostre patrimoni arqueològic, seria recomanable fer una actuació conjunta entre la policia andorrana i els mossos d’esquadra” amb l’objectiu “d’er­radicar aquest comerç”.

Els autors del post publicat a la pàgina Facebook del grup de recerca transpirinenc adverteixen que si es permet el degoteig de vendes de peces arqueològiques (suposadament, perquè l’autenticitat també va ser qüestionada per altres científics), “es corre el perill que quan es trobi qualsevol jaciment, en primer lloc l’espoliïn i després comuniquin que han trobat unes restes saque- jades”.

Afegeixen que, a banda, “tenim seriosos i raonables dubtes sobre la pràctica de continuar fent compres, ja que podria fomentar l’aparició de peces falses i un efecte crida afavoridor de pràctiques d’espoli”. En últim lloc, el grup considera precís “determinar la possible procedència” de les peces a la venda, posant-les en mans d’un equip pluridisciplinari d’experts que les estudiï.

El grup va reaccionar a l’anunci de venda d’una nova peça, i ja seria la quarta en poques setmanes, suposadament procedent d’un jaciment andorrà. Una d’elles va ser adquirida pel departament de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra, una decisió que algunes veus de la comunitat científica van alertar que era qüestionable. Cultura va al·legar que van actuar seguint l’obligació de repatriar el patrimoni andorrà, tal com marca la llei. De moment, però, no han explicat si han tornat a adquirir cap nova peça.

Consell assessor

L’afer va ser inclòs a l’ordre del dia de l’última reunió del Consell Assessor de Patrimoni, òrgan que té entre les seves facultats la d’autoritzar la importació i exportació de béns patrimonials. Però, segons ha pogut saber el Diari, en aquesta última trobada encara no s’han trobat davant d’aquest fet, sinó que simplement van ser informats per la titular de Cultura, Olga Gelabert, sobre la compra de la destral. La ministra, com ja havia manifestat en declaracions públiques, va admetre que havia estat una decisió precipitada i que no s’havien valorat bé totes les implicacions que finalment sembla tenir.

Responsables de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) van manifestar la intenció d’actuar contra el venedor de les peces, identificat com un geòleg amb formació superior en arqueologia (màster). Consideren summament greu –èticament reprovable “sinó directament tipificable”, segons el director del grau d’Arqueologia, Ermengol Gassiot– que sigui un arqueòleg qui posa a la venda material arqueològic. Deixant de banda que aquesta persona es presenta com a membre de la UAB, quan només va ser alumne de màster.

tracking