propietat intel·lectual

Comuns i Sdadv negocien rebaixar fins al 3,5 per cent la tarifa musical

L’ens respon així a la demanda comunal de reduir el preu inicialment pactat de 4,2 per cent de la taquilla de cada concert

Comuns i Sdadv negocien rebaixar fins al 3,5 per cent la tarifa musicalXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat mes de novembre els set comuns i la Societat de Drets d’Autor i Drets Veïns (Sdadv) arribaven a un preacord sobre els diners que l’ens d’autors ingressarà per cada concert que organitzin: un 4,2 per cent dels ingressos de taquilla si és de pagament, i si no, el mateix percentatge seria aplicat sobre el cost de producció. Però els comuns, que inicialment semblaven conformes, s’ho van repensar i van demanar una reducció del percentatge. Des de l’Sdadv els han proposat rebaixar-ho fins al 3,5 per cent. “És el que els vam presentar, perquè entenem la situació que ens van plantejar i ara ens han de donar la conformitat”, va dir la recentment incorporada coordinadora de l’Sdadv, Anna Ubach. Però la tarifa, va matisar, no dona moltes opcions a més rebaixes “perquè hem de repartir royalties i per això hem de fixar una xifra creïble”.

Aquest percentatge del 3,5 s’aplicaria als concerts per a un aforament previst que no superi el miler d’espectadors. Tant si són organitzats per entitats públiques com si són impulsats per la iniciativa privada. Seria un 3,5 per cent dels ingressos de taquilla. En cas que sigui un espectacle d’accés gratuït, com és el cas dels concerts de festa major, l’Sdadv s’enduria el 3,5 per cent del cost de producció. Una qüestió sobre la qual també es va haver de negociar, perquè inicialment no semblava clar quines despeses s’hi inclourien i quines no. Per exemple: s’hauria de pagar un percentatge pel càtering que demana l’artista? Finalment la tarifa que sigui aplicada només es calcularà tenint en compte el catxet de l’artista, el preu de la il·luminació i el so i de l’escenari, si és que s’ha de llogar.

A Andorra, en comptades ocasions els aforaments superen les mil persones, però quan sigui el cas, aleshores l’Sdadv ja no vol aplicar aquesta reducció, sinó el percentatge anteriorment acordat, del 4,2, també de la venda d’entrades o sobre la producció.

La proposta de la societat d’autors es va fer, segons Ubach, després d’analitzar el funcionament i tarifes d’altres ens similars que funcionen als països veïns.

Ara són els comuns qui han de decidir. Fins ara la negociació havia estat conjunta, amb el cònsol major de la capital, Marc Pons, encarregat de les converses. Però ara Pons ha decidit deixar de ser-ne el portaveu.

tracking