Música

I l'Auditori es posa 'jondo'

El ‘cantaor’ José Mercé fa el ple a l’Auditori Nacional en el concert amb què debuta a Andorra

I l'Auditori es posa 'jondo'Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

José Mercé va néixer a Jerez de la Frontera el 1955 i va debutar sent a penes un adolescent. Això fa pràcticament una trajectòria de mig segle sobre els escenaris. Cinc dècades que ha trigat a recór­rer la distància fins a un escenari andorrà. Ell mateix ho va recordar ahir, al de l’Auditori Nacional, a Ordino. Amb sorna. “Deu ser perquè no tinc diners que no interessava”, deia abans d’arrencar amb els diferents pals del flamenc. El públic tenia ganes de José Mercé, així que va omplir pràcticament totes les butaques del recinte. L’esperaven amb impaciència, també, i el van rebre amb crits d’“olé!” i “guapo!”, amb forts aplaudiments i fins i tot alguns dempeus.

Mercé va dedicar la primera part del concert al cante jondo, a la tradició del flamenc més pura, passant de la soleá al fandango i del fandango a la malagueña. Una sòbria actuació acompanyat només per la guitarra. Després del recorregut per la cançó tradicional i d’arrel, es va passar al pop. O, millor dit, va passar el pop pel seu sedàs, perquè com deia fa pocs dies en una entrevista amb el Diari, per molt tema pop que interpreti, acabarà sonant flamenc, acabarà sonant José Mercé. Aquesta part pop va ser la protagonitzada pels temes de l’àlbum Doy la cara, un disc que va suposar el seu retorn a la música després d’una aturada i un anunci, afortunadament frustrat, de retir. Els amics, la gent que l’envolta, el van fer tornar a la palestra, va explicar en la mateixa conversa.

El concert d’anit s’emmarca en un cicle orquestrat des del ministeri de Cultura per donar vida a l’Auditori Nacional, un repte sempre pendent. Pel cicle han passat ja Ara Malikian i Macaco, que també van aconseguir exhaurir les entrades disponibles; la banda de pop barcelonina Sidonie, que feia així la seva segona incursió al Principat, i el músic andorrà David Micó, que acompanyat per la banda va presentar disc en directe: Original Sato.

Encara pendents

Passada aquesta cita amb el flamenc, al cartell encara li queden unes quantes dates: l’1 de juny el cicle estarà protagonitzat per Jarabe de Palo, la banda liderada per Pau Donés; el 15 d’aquell mes tornarà a haver-hi representació de la música nacional, amb Bluetonics, que comptaran amb la col·laboració de dos artistes reconeguts internacionalment per la seva habilitat amb l’harmònica: Joan Pau Cumellas i Víctor Puertas. Per posar el punt final al cicle, el pianista austríac David Six, el 22 de juny.

Cultura hi va destinar un pressupost de 82.000 euros. La ministra Olga Gelabert va apuntar recentment que l’increment previst per al 2018 del pressupost del seu departament probablement permetrà organitzar una segona edició d’aquesta temporada a l’escenari ordinenc.

tracking