Festa del llibre

Diada: expectatives i interrogants

Els llibreters afronten una jornada molt incerta respecte a l’afluència de públic, després d’una setmana festiva a les escoles

Diada: expectatives i interrogants

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Si m’haguessin preguntat fa uns dies diria que les expectatives eren baixes, però per com va revifar la venda en els dos o tres últims dies ja no ho tinc tan clar.” Pamela Méndez (Idees) s’enfronta, com la resta de llibreters, amb incertesa a una diada de Sant Jordi que arriba després d’una setmana no lectiva als centres escolars i, per tant, amb moltes famílies havent-la aprofitat per agafar-se unes vacances. És una jornada que comença amb “expectatives amb interrogants”, confirma des de La Puça Anna Riberaygua. “Serà un Sant Jordi tranquil”, augura també Lluís Canal des de La Llibreria.

Com sigui, les parades tornaran a sortir al carrer, amb roses i llibres. Producció nacional a dojo en aquesta edició, per triar i remenar entre títols de diferent factura i contingut. Mentre que entre els títols forans ja fa dies que comencen a treure el nas els probables cavalls guanyadors de la jornada: Patria, de Fernando Aramburu, i la novel·la Un home cau, del periodista Jordi Basté, ja estan situats a la pole. Amb Quan arriba la penombra, de Jaume Cabré, i la molt mediàtica Pilar Rahola, en aquest cas com a flamant guanyadora del premi Ramon Llull, amb Rosa de cendra.

Amb tot, Sant Jordi al país és una jornada en què el públic aposta majoritàriament per títols nacionals: compareixen gent tan veterana com Antoni Morell, que amb Passaport sense nom recupera i amplia retrats literaris que va començar a publicar al setmanari Andorra 7, i autors novells: Àlex Puig presenta Círculos, una proposta de ciència-ficció. També destaquen propostes com el llibre de relats d’Antoni Caus, que per fi es decideix a sortir de l’ombra, o les diferents propostes d’Editorial Salòria, entre les quals una història de la catedral de la Seu il·lustrada per Jordi Planellas amb textos de l’historiador Oliver Vergés. I propostes infantils: Anneke van de Wall publica L’aventura d’en Botonet (la recaptació serà per a la Gavernera) i Albert Villaró deixa la història i les aventures policials per endinsar-se en La Clara i la sopa de lletres.

Al marge dels mediàtics, els més venuts i els nacionals, Sant Jordi és jornada també per a obrir-se a les curiositats: els llibreters recomanen coses com ara Cuinem en família (Ed. Pagès), Un hort per a ser feliç (Ara Llibres), La literatura en un tuit, de Laura Borràs (Símbol) o Pensa: manifest inquietant a favor de la ignorància, de Francesc Orteu (Catedral).

La plaça del Poble d’Andorra la Vella serà l’escenari central de la diada, que escampa activitats per totes les parròquies. En aquest indret de la capital es reuniran 42 parades en total, de les quals 16 són de llibres, 14 de roses i set aplegaran ambdues coses; a banda, quatre parades d’artesania. Al llarg de la jornada s’hi succeiran diferents activitats: les signatures de llibres a càrrec dels autors, a partir de la una de la tarda, i música, amb Quim Salvat, l’Institut de Música i la coral de gent gran.

tracking